ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρεμιέρα με προβλήματα για τα δημοτικά

Πρεμιέρα με προβλήματα για τα δημοτικά

Με προβλήματα ξεκίνησε χθες η πρώτη ημέρα τηλεκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά. Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας μίλησε για σποραδικά προβλήματα λόγω υπερφόρτωσης του εθνικού δικτύου, αλλά όχι για προβλήματα στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι η πρόσβαση μέσω τηλεφώνου (συμβατικού ή κινητού) στην πλατφόρμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Webex θα είναι πλέον και αυτή δωρεάν. 

Ειδικότερα, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα μαθήματα ξεκινούν από τις 8 το πρωί, για την πρωτοβάθμια προγραμματίστηκε η απογευματινή λειτουργία των σχολείων. Ετσι, στο δημοτικό ορίστηκαν πέντε διδακτικές ώρες διάρκειας τριάντα λεπτών η καθεμία, με μικρά διαλείμματα. Η έναρξη των μαθημάτων γίνεται στις 2.10 μ.μ. και η λήξη στις 5.20 μ.μ. Στο νηπιαγωγείο το μάθημα ξεκινάει στις 2.10 μ.μ. και ολοκληρώνεται στις 4.20 μ.μ.

Πρώτη ημέρα χθες, γονείς διαμαρτυρήθηκαν ότι τα παιδιά τους έμειναν εκτός συστήματος χάνοντας σχεδόν όλο το μάθημα, άλλοι ότι χάθηκε η σύνδεση σχεδόν για δύο ώρες, άλλοι ότι έγινε μάθημα μόνο κατά την πρώτη διδακτική ώρα, ενώ το δίκτυο ήταν αργό. Ταυτόχρονα, ορισμένοι μίλησαν για προβλήματα στον ήχο και για ολιγόλεπτες μεν αλλά συνεχείς διακοπές στη σύνδεση. Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι συνδέθηκαν περί τις 47.000 τμήματα που αντιστοιχούν σε 700.000 μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών, δηλαδή το σύνολο της πρωτοβάθμιας.

Παράλληλα, δεν υπήρξαν προβλήματα στα ιδιωτικά σχολεία, όπου φοιτούν περίπου 40.000 μαθητές. Κάποια ιδιωτικά σχολεία, μάλιστα, διεύρυναν το ωράριό τους (δηλαδή ξεκίνησαν από τις 12 το μεσημέρι), τηρώντας ωστόσο τον απογευματινό κορμό του με βάση την υπουργική απόφαση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δύο ιδιωτικά έκαναν μάθημα το πρωί. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Χαρ. Κυραϊλίδης δήλωσε στην «Κ» ότι ο σύνδεσμος θα επαναφέρει το αίτημα προς το υπουργείο τα ιδιωτικά και στις δύο βαθμίδες να κάνουν μάθημα το πρωί, καθώς δεν υπερφορτώνουν το δίκτυο οι περίπου 40.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας.

Τα προβλήματα πάντως προκάλεσαν τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων αλλά και των κομμάτων, με την τομεάρχη Παιδείας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου να καταθέτει κοινοβουλευτική ερώτηση (η τρίτη σχετική στη σειρά, μετά τις ανάλογες του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25) προς την κ. Κεραμέως, εγκαλώντας την για ελλιπή προετοιμασία της τηλεκπαίδευσης με επιχείρημα την εξαγγελία της υπουργού για διανομή στα σχολεία 90.000 τάμπλετ μέχρι τον Δεκέμβριο, δηλαδή τρεις και πλέον μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους.