ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Αισιοδοξία Μόσιαλου για νίκη έναντι της πανδημίας

«Η επιστήμη θα νικήσει τον ιό και μάλιστα σύντομα»

Αισιοδοξία Μόσιαλου για νίκη έναντι της πανδημίας

«Από την αρχή της πανδημίας είχα τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η επιστήμη θα νικήσει τον ιό και μάλιστα σύντομα. Το καλοκαίρι είχα επισημάνει ότι θα έχουμε νέα για τα εμβόλια τους επόμενους μήνες και σίγουρα πριν το τέλος του 2020», σημειώνει σε ανάρτηση του ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, στον απόηχο της δήλωσης του Αλμπέρτ Μπουρλά σχετικά με την ετοιμότητα της Pfizer.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ακούστηκαν διάφορα μετά από πολλούς και μάλιστα ‘ειδικούς’. Ότι δεν θα έχουμε εμβόλια για πολλά χρόνια, ότι είναι αδύνατον να έχουμε εμβόλια για τον ιό γιατί δεν είχαμε ποτέ εμβόλια για άλλους κορωνοιούς (πως να έχουμε αφού δεν έγιναν ποτέ σοβαρές επενδύσεις για την ανάπτυξη εμβολίων για ιούς που έχουν ελάχιστη θνητότητα σε σύγκριση με το νέο ιό), ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε κάποια νέα το 2021».

«Ήμουν αισιόδοξος γιατί ήξερα ότι είχαν γίνει τεράστιες επενδύσεις, γνωρίζαμε τη γενετική σύσταση του ιού ήδη από τον Ιανουάριο και είχαμε μια εντυπωσιακή συνεργασία πολλών κρατών και εταιρειών με χιλιάδες επιστήμονες παγκοσμίως. Σήμερα έχουμε καλά νέα και για το εμβόλιο της Οξφόρδης (θα κάνω ξεχωριστή ανάρτηση για το εμβόλιο αυτό σε λίγο). Χρειάζεται να αντέξουμε για μερικούς μήνες ακόμη, για να μη καταρρεύσει το σύστημα υγείας και να μην έχουμε μεγάλες απώλειες. Τα κακά νέα και η τρομολαγνεία πουλάνε πολύ στην Ελλάδα. Το ίδιο και οι θεωρίες συνωμοσίας και όσοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα υπάρχει και είναι μεγάλο. Αλλά θα το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, αυστηρότητα όταν και όσο χρειάζεται, και με υπομονή. Θα τον νικήσουμε τον κορωνοιό, δεν θα μας νικήσει. Με τη βοήθεια της επιστήμης και με την τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας», καταλήγει.