ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι μύθοι της ανακύκλωσης

Οι μύθοι της ανακύκλωσης

Γνωρίζατε ότι οι μαύρες πλαστικές συσκευασίες δεν ανακυκλώνονται επειδή δεν τις αναγνωρίζουν οι οπτικοί διαχωριστές στις μονάδες ανακύκλωσης; Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF δημιούργησε έναν χρήσιμο «Οδηγό πλαστικών», με τον οποίο καταρρίπτει πολλούς μύθους και διασαφηνίζει «θολά» σημεία γύρω από τις δυνατότητες ανακύκλωσης των πλαστικών προϊόντων. 

Ο oδηγός περιλαμβάνει σχεδόν 150 πλαστικές συσκευασίες και προϊόντα καθημερινής χρήσης, από συσκευασίες αναψυκτικών, τυριών και φρούτων έως απορρυπαντικών, καθαριστικών αλλά και προϊόντων ατομικής περιποίησης. Ας δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες  περιπτώσεις:

Φρούτα και λαχανικά. Οι περισσότερες συσκευασίες που χρησιμοποιούνται είναι δύσκολο ή πολύ δύσκολο να ανακυκλωθούν στην πράξη. Για παράδειγμα, δίχτυα με πατάτες, σελοφάν στο οποίο είναι τυλιγμένα λαχανικά, σακουλάκια από έτοιμες σαλάτες καταλήγουν λόγω μικρού μεγέθους στο υπόλειμμα της ανακύκλωσης. Ειδικά για τα μαύρα κουτιά για τρόφιμα, δεν ανακυκλώνονται γιατί δεν τα αναγνωρίζουν τα μηχανήματα οπτικού διαχωρισμού στα κέντρα διαλογής. 

Γαλακτοκομικά. Κεσεδάκια, μπουκάλια, αυγοθήκες και συσκευασίες τύπου τετραπάκ, όλα ανακυκλώνονται. Δεν ανακυκλώνονται τυχόν αλουμινένια σφραγίσματα. Χάρτινες συσκευασίες από βούτυρο ή μαργαρίνη και συσκευασίες έτοιμων ζωμών δεν ανακυκλώνονται.

Κρέας και ψάρι. Ολες οι μαλακές πλαστικές συσκευασίες πρέπει να πετιούνται στα σκουπίδια, καθώς για διάφορους λόγους ανακυκλώνονται δύσκολα ή καθόλου. Εξαίρεση, μόνο τα διάφανα πλαστικά κουτιά. 

Τυριά και αλλαντικά. Ισχύει ο ίδιος κανόνας. Οι σκληρές πλαστικές συσκευασίες ανακυκλώνονται ευκολότερα. Ωστόσο, και οι πλαστικές σακούλες (λ.χ. τριμμένο τυρί, ζαμπόν σε φέτες, λουκάνικα κ.λπ.) πρέπει να οδηγούνται στον μπλε κάδο.

Πρωινό/ροφήματα. Μαλακές συσκευασίες από δημητριακά, μπισκότα, κράκερ, πατατάκια/γαριδάκια κ.λπ. είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν και πρέπει να πετιούνται στα κοινά σκουπίδια. 

Τυποποιημένα τρόφιμα. Πλαστικά μπουκάλια (λ.χ. λάδι, μουστάρδα, αλάτι) ανακυκλώνονται. Αντίθετα, δεν ανακυκλώνονται, ελλείψει αγοραστών του υλικού, οι συσκευασίες από ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, ψωμί για τοστ, αρτοσκευάσματα.

Καθαριστικά/είδη σπιτιού. Ολα τα σκληρά πλαστικά ανακυκλώνονται. Στα κοινά σκουπίδια, συσκευασίες από χαρτοπετσέτες, παγοκυψέλες, πλαστικά γάντια. Δεν ανακυκλώνονται κουβάδες, φαράσια, κρεμάστρες, αναπτήρες, οδοντόβουρτσες, στιλό, σχολικές τσάντες, παγούρια, καλαμάκια, σκεύη μιας χρήσης, πλαστικά παιχνίδια, παντόφλες.