Πρόεδρος Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών: Δεν υπήρξε προετοιμασία

Πρόεδρος Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών: Δεν υπήρξε προετοιμασία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη να γίνει εκπαίδευση του προσωπικού στάθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρη διαδικασία, στον απόηχο της επίταξης δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη και ενώ έχει αυξηθεί η πίεση στο ΕΣΥ λόγω των αυξημένων νοσηλειών ασθενών με κορωνοϊό.

Σε δηλώσεις του μετά την επίταξη των δύο κλινικών, ανέφερε ότι «μέχρι το προηγούμενο Σάββατο –και τον Μάρτιο- ο σχεδιασμός ήταν οι ιδιωτικές κλινικές να νοσηλεύουν ασθενείς non-COVID».

Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή, όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν υπάρχει προετοιμασία», ενώ σημείωσε ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται με ύπουλο τρόπο και τόνισε ότι στα δημόσια νοσοκομεία έχει γίνει εκπαίδευση, κάτι που δεν έχει συμβεί στα ιδιωτικά.

Ο κ. Σαραφιανός έκανε λόγο για επίταξη συνολικά 300 κλινών, ενώ επανέλαβε ότι είχε προταθεί να μεταφερθούν στις ιδιωτικές κλινικές ασθενείς non-COVID από όμορους νομούς, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση δημόσιων νοσοκομείων.

Είπε επίσης ότι αρχικά υπήρξε συμφωνία με δύο κέντρα αποκατάστασης περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, ωστόσο η συμφωνία δεν προχώρησε.

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών είχε σημειώσει ότι οι ιδιωτικές κλινικές είπαν «όχι» στο αίτημα του υπουργείου Υγείας προκειμένου να μην μεταδοθεί η νόσος σε ασθενείς που νοσηλεύουν ήδη, ενώ τόνισε ότι στα ιδιωτικά θεραπευτήρια είναι ενιαίες οι μονάδες και δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός.

Εξέφρασε τον φόβο ότι θα υπάρξει μετάδοση όταν υπάρχει ένα μόνο ασανσέρ για ασθενείς με κορωνοϊό, νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς, ενώ σημείωσε ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση αφορούσε τη νοσηλεία non-COVID ασθενών, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος προθυμοποιήθηκε να μεταφερθούν non-COVID ασθενείς από όμορους νομούς, ώστε να αποφορτιστούν τα δημόσια νοσοκομεία.

Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη

Υπενθυμίζεται ότι στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους τίθενται πλέον στη διάθεση της τέταρτης υγειονομικής περιφέρειας. 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ενώ, αν και απεστάλη αίτημα, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, γι’ αυτό και επιτάσσονται δύο ιδιωτικές κλινικές.

Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, με τη σχετική διορία να εκπνέει το βράδυ της Πέμπτης.

Γιατί αποφασίστηκε η επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Ο ιδιωτικός τομέας δεν επιθυμούσε να παραχωρήσει κλίνες, γι’ αυτό και αποφασίστηκε ως ύστατο μέτρο η επίταξη δύο κλινικών, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι η απόφαση για επίταξη ελήφθη καθώς είναι επιβαρυμένη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και πρέπει τα δημόσια νοσοκομεία να συνεχίσουν απρόσκοπτα και με ασφάλεια τη λειτουργία τους για όλα τα περιστατικά. Όπως ανέφερε, τα περιστατικά που είναι σε ιδιωτικές κλινικές θα μεταφερθούν σε δημόσια νοσοκομεία.

499 διασωληνωμένοι

Την Πέμπτη καταγράφηκε νέο ρεκόρ στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα (499). Επιπλέον καταγράφηκαν 59 θάνατοι.

Επίσης, ανακοινώθηκαν 3.227 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 774 στη Θεσσαλονίκη και τα 646 στην Αττική. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε χθες, Πέμπτη, και σε Σέρρες (156), Πέλλα (149), Δράμα (112), Πιερία (103), Ημαθία (109), Λάρισα (155) και Μαγνησία (107).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή