Επανεκκίνηση της Διπλής Ανάπλασης

Επανεκκίνηση της Διπλής Ανάπλασης

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισφραγίστηκε και επισήμως η συμφωνία όλων των εμπλεκομένων για την επανεκκίνηση της Διπλής Ανάπλασης. Οπως ανακοινώθηκε, το γήπεδο θα είναι τελικά χωρητικότητας 40.000 ατόμων και θα παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για 99 χρόνια. Τα 72 εκατ. ευρώ στα οποία εκτιμάται το κόστος του θα εξευρεθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης (θα επιδιωχθεί η ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης), ενώ τα έσοδα από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου θα κατανέμονται μεταξύ του Δημοσίου και του Δήμου Αθηναίων. Στόχος είναι το γήπεδο να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια. 
Επισφραγίζοντας τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών, χθες υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος εργάστηκε για να ολοκληρωθεί η συμφωνία στον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, στους εκπροσώπους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Αλαφούζο, και του Ερασιτέχνη, Παναγιώτη Μαλακατέ, στον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και στον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, ως εκπρόσωπο των δύο τραπεζών (Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank) στις οποίες έχει περιέλθει το ημιτελές εμπορικό Βωβού. 

«Τη Διπλή Ανάπλαση την περιμένουν, εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο η οικογένεια του Παναθηναϊκού, αλλά και όλες οι Αθηναίες και όλοι οι Αθηναίοι. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, αυτής της δημοτικής αρχής είναι να περάσει ολόκληρη η πόλη από τη θεωρία στην πράξη», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. «Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να βοηθήσει τον Δήμο Αθηναίων ως κύριο ανάδοχο του έργου να υλοποιηθεί εντός των επόμενων 36 μηνών η περίφημη Διπλή Ανάπλαση, που θα δώσει στους πολίτες της Αθήνας έναν νέο πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης και μια καινούργια, σωστά πολεοδομημένη γειτονιά στον Βοτανικό, στον Παναθηναϊκό, εγκαταστάσεις αξιοπρεπείς και σύγχρονες για τον ερασιτέχνη καθώς και γήπεδο για την ομάδα του ποδοσφαίρου και σημαντικούς οικονομικούς πόρους για τον Δήμο Αθηναίων και το ελληνικό Δημόσιο», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. «Η Διπλή Ανάπλαση δεν περιορίζεται στην κατασκευή ενός σύγχρονου γηπέδου για μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας. Αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα και, βεβαίως, λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, που έχει ανάγκη η Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Ψάλτης.

Επανεκκίνηση της Διπλής Ανάπλασης-1

«Είναι μια ιστορική στιγμή για τον Παναθηναϊκό. Ενα όνειρο δεκαετιών μπαίνει σε φάση υλοποίησης. Ο Παναθηναϊκός αλλάζει επίπεδο με το γήπεδο στον Βοτανικό. Το κύτταρο του συλλόγου, ο Αθλητικός Ομιλος, θα αποκτήσει επιτέλους τις εγκαταστάσεις που αρμόζουν στην ιστορία του. Αποτελεί τιμή για εμένα που, επί των ημερών μου στην ιδιοκτησία της ΠΑΕ, ικανοποιείται ένα απολύτως δίκαιο αίτημα του Παναθηναϊκού», δήλωσε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος. «Ο Παναθηναϊκός μας αποκτά τις δικές του σύγχρονες εγκαταστάσεις και την οικονομική του αυτοδυναμία, ώστε να καταστεί πρωταγωνιστής και πρωταθλητής σε όλα τα σπορ. Αποκτάμε επίσης ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου αντάξιο του μεγέθους και της ιστορίας μας, το μουσείο μας και εμπορικές χρήσεις στον χώρο της φυσικής μας έδρας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Τάκης Μαλακατές, ο οποίος θα συγκαλέσει Γ.Σ. των μελών του (μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες), ώστε να ενημερωθούν για το σχέδιο και να το στηρίξουν με την ψήφο τους. 

Ως προς τη συμφωνία: 

• Εως τις 30 Ιουνίου 2021 θα εκπονηθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες για το γήπεδο ποδοσφαίρου και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαδικασία και το κόστος θα αναλάβουν οι δύο τράπεζες προκειμένου να κερδηθεί χρόνος.

• Εως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 θα ολοκληρωθούν όλες οι υπόλοιπες μελέτες. 

• Εως τις 30 Νοεμβρίου 2021 θα ολοκληρωθεί η έκδοση των περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις (το προεδρικό διάταγμα, με το οποίο επανεγκρίθηκε το 2013 η Διπλή Ανάπλαση, ενέκρινε και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτής).

• Η έναρξη κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του γηπέδου ποδοσφαίρου εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει στο τέλος του έτους 2021. Υπολογίζεται ότι το γήπεδο θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια από σήμερα.

Ως προς το κλειστό γήπεδο μπάσκετ, αποφασίστηκε ότι θα κατασκευαστεί σε γειτονικό οικόπεδο, σε απόσταση 300 μέτρων από τον χώρο της Διπλής Ανάπλασης. Μάλιστα, μέσα στον επόμενο μήνα ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσδιορίσει και να εξειδικεύσει τις ανάγκες της ΚΑΕ ΠΑΟ, σε συνεργασία μαζί της, προκειμένου να ωριμάσουν στον συντομότερο δυνατό χρόνο η χωροθέτησή του καθώς και οι αθλητικές, τεχνικές και λοιπές προδιαγραφές.

Τέλος, ως προς τα οικονομικά, το γήπεδο του Ερασιτέχνη και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου θα κατασκευαστούν (όπως ορίζει το προεδρικό διάταγμα του 2013) από τις δύο τράπεζες. Ο δήμος θα είναι φορέας υλοποίησης και του γηπέδου και των συνοδών έργων, ενώ ο Παναθηναϊκός δεν θα καταβάλλει ενοίκιο, αλλά θα αναλάβει τη συντήρηση του γηπέδου. Δήμος και Δημόσιο θα συστήσουν μια εταιρεία με την οποία θα εκμεταλλεύονται τα καταστήματα αλλά και το ίδιο το γήπεδο στις ώρες που αυτό δεν χρησιμοποιείται από τον Παναθηναϊκό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή