Ενα χειροποίητο «ευχαριστώ» γι’ αυτούς που σώζουν ζωές

Ενα χειροποίητο «ευχαριστώ» γι’ αυτούς που σώζουν ζωές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «ευχαριστώ» των ανθρώπων στους επαγγελματίες υγείας που σώζουν καθημερινά ζωές υπό συνθήκες τρομακτικής πίεσης έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής με πολλούς τρόπους. Με χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια των σπιτιών, με συναυλίες οργανωμένες από μουσικά σύνολα και συνθέτες στα προαύλια νοσοκομείων, με γιγαντιαίες τοιχογραφίες σε μεγάλα θεραπευτήρια, με ποικίλες προσφορές. 

Ομως, το «ευχαριστώ» που κατέθεσαν, ταυτόχρονα, σε γιατρούς και νοσηλευτές μονάδων υγείας όλου του κόσμου, χιλιάδες εικαστικοί καλλιτέχνες και σχεδιαστές κοσμημάτων από δεκάδες χώρες έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Κατ’ αρχάς αποτελεί ένα κορυφαίο δείγμα πλανητικής συνεργασίας και σύμπνοιας σε καιρούς ακραίας πόλωσης και διχασμού. Κατά δεύτερον, το «ευχαριστώ» αυτό έχει τη μορφή ενός κοσμήματος σε σχήμα χεριού. Και όπως σημειώνει στην «Κ» η σχεδιάστρια κοσμημάτων Ιρις Τσαντέ, η οποία συντόνισε το όλο εγχείρημα στην Ελλάδα, το κόσμημα αυτό είναι ταυτόχρονα ένα μετάλλιο, ένα παράσημο που δικαιούνται οι αγωνιζόμενοι επαγγελματίες υγείας, αλλά και ένα τάμα φτιαγμένο από ανθρώπινα χέρια για να προστατεύσουν τα χέρια των ανθρώπων που σώζουν ζωές. Είναι χέρια που φτιάχνονται από χέρια για να ανταμείψουν χέρια». Φυσικές μαρτυρίες της αόρατης γενναιότητας εκείνων που μάχονται έναν αόρατο εχθρό. Σύμβολα των δυνάμεων που ενώνονται και θεραπεύουν.

Ενα χειροποίητο «ευχαριστώ» γι’ αυτούς που σώζουν ζωές-1

Το Hand Medal Project ξεκίνησε τον Απρίλιο, στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, και η παράδοση των κοσμημάτων ολοκληρώθηκε ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο στις 8 Νοεμβρίου. Στην Ελλάδα, επτά σχεδιαστές κοσμημάτων, οι Μαρίνα Ζάχου, Αλεξάνδρα Τσούλου, Μαργαρίτα Μαλλίρη, Ντόρα Αγγελή, Βιβή Τουλουμίδη, Ντόλυ Μπουκογιάννη και Ιρις Τσαντέ, κατασκεύασαν περισσότερα από 350 «χέρια», τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί στους εργαζομένους στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν».

Ενα χειροποίητο «ευχαριστώ» γι’ αυτούς που σώζουν ζωές-2

«Συγκέντρωσα τα μετάλλια από τους κατασκευαστές και τα παρέδωσα στους ανθρώπους με τους οποίους είχα έρθει σε επαφή σε κάθε νοσοκομείο, ώστε να τα διανείμουν στους συναδέλφους τους. Από τους ανθρώπους αυτούς ενημερώθηκα για τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων στις ΜΕΘ. Ετσι δόθηκαν 125 παράσημα στον “Ευαγγελισμό”, 90 στο “Σωτηρία” και 85 στο “Αττικόν”. Εχουμε στα χέρια μας 55 και κατασκευάζουμε και άλλα για να τα αποδώσουμε στους ανθρώπους των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αυτή τη στιγμή εργάζονται υπό τρομακτική πίεση. Στην Αθήνα η παράδοση έγινε λίγο πριν από την έναρξη του lockdown», εξηγεί η κ. Τσαντέ.

Διάλειμμα χαράς 

Στόχος είναι «να προσφέρουμε ένα μικρό διάλειμμα χαράς στους επαγγελματίες υγείας. Η χαρά είναι και δική μας, που κατασκευάζουμε και προσφέρουμε, αλλά το βάρος πέφτει σε εκείνους που το παραλαμβάνουν, γι’ αυτό και δεν εγγράφονται ονόματα σχεδιαστών. Πάνω σε κάθε μετάλλιο υπάρχει χαραγμένος ένας κωδικός, με τον οποίο μπορεί ο αποδέκτης να βρει στο Διαδίκτυο αυτόν που το κατασκεύασε», καταλήγει η κ. Τσαντέ.  

Ολα ξεκίνησαν από δύο καλλιτέχνες στη Λατινική Αμερική, την Ιρις Αϊχενμπεργκ και τη Χιμένα Ρίος. Πολύ γρήγορα περίπου 3.000 κοσμηματοπώλες, καλλιτέχνες και χειροτέχνες από 70 χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους στην κοινή προσπάθεια. Ο Γκουλιέρμο επιστράτευσε τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Σεβίλλης. Η Κριστίν από το Λονγκ Μπιτς ενέταξε στο project 137 κατασκευαστές. Η Λιζ, ο Κέβιν, η Λάιλα στην Αυστραλία έφτιαξαν μια ομάδα 177 καλλιτεχνών. Η Καρολάιν οργάνωσε και συγκέντρωσε μετάλλια από 157 κατασκευαστές στο Λονδίνο. Η Ούρσουλα, συνταξιούχος καθηγήτρια στη Βαρκελώνη, έφτιαξε 60 μετάλλια για το νοσοκομείο Ματάρο, όπου εργάζεται η κόρη της. Η Μάρτζερι και οι φίλοι της δημιούργησαν 450 μετάλλια για τους εργαζομένους στο κοινοτικό νοσοκομείο Ουότσονβιλ. Η Ελεν από τη Μελβούρνη έφτιαξε περισσότερα από 200 μετάλλια. Ο Κάρλος από την Πορτογαλία, ο Μισάχ από τον Καναδά, η Βίκι από το Μπουένος Αϊρες φιλοτέχνησαν δεκάδες μετάλλια έκαστος. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή