Απόλλωνος, 8 με 9

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετακίνηση αριθμός 6. Νυχτερινός περίπατος, 8 με 9. Προορισμός οδός Απόλλωνος. Βουβή και άδεια. Ναι, η πολυπολιτισμική Απόλλωνος, το χωνευτήρι των γεύσεων, ο πιο έθνικ δρόμος της Αθήνας. Εκεί που διασταυρώνεται ο κόσμος όλος. Αγνώριστη. Τα γύρω στενά αγνώριστα κι αυτά. Τα αγαπημένα στέκια με ρολά κατεβασμένα, επιταχύνω το βήμα, φαντάζομαι τραπέζια γεμάτα λαλίστατες παρέες, ακούω τσουγκρίσματα στο Νolan και μουσικές στο Birdman, και γέλια, πολλά γέλια – όχι δεν τρελάθηκα ακόμη, ελπίζω τουλάχιστον. Μετά σκέφτομαι τα μεγάλα διλήμματα της προ COVID-19 καθημερινότητας. Πάμε για πάπια Πεκίνου στο East Pearl ή μήπως προτιμάς tandoori, άνοιξε κι ένα καινούργιο ινδικό, πώς μου το είπανε… περίμενε θα το θυμηθώ. Διάβασα τα καλύτερα. 

Με το μυαλό μπορείς να ταξιδεύεις δε λένε; Ε, λοιπόν, ταιριάζει απόλυτα με αυτό που ζούμε τώρα. Ναι, με το μυαλό μπορούμε να ταξιδεύουμε όπου θέλουμε, με όσους θέλουμε, χωρίς rapid test, χωρίς φόβο, χωρίς αριθμητικούς περιορισμούς, χωρίς απόσταση, χωρίς μάσκα και αντισηπτικό σε κάθε τσέπη. 

Ακούω τους ανθρώπους της εστίασης, σεφ και σερβιτόρους, επιχειρηματίες, σε ραδιοφωνικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων, σε εκπομπές για την αγορά. Πώς είναι η αγορά; Θα αντέξει η αγορά; Τι σκέφτεται η αγορά; Δεν ξέρω τι σκέφτεται, αλλά γνωρίζω τι νιώθει. Απόγνωση και αγωνία. Δεν είναι η μόνη θα μου πείτε, αλλά ίσως θα είναι η πιο πληττόμενη στον τελικό απολογισμό. Μεγάλη δοκιμασία. 

Εν τω μεταξύ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Θα δουλέψει η εστίαση τα Χριστούγεννα –που πάντα περιμένει να δουλέψει καλά–, κι αν ναι, πώς, με ποιο σχέδιο, με ποιο τρόπο; Εξω μόνο, με πλεξιγκλάς μόνο, με μεγαλύτερες αποστάσεις, με λιγότερα άτομα σε κάθε τραπέζι; Ερωτήσεις πολλές, αμέτρητες. Απαντήσεις ελάχιστες. Κι εδώ που τα λέμε δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις όταν τους κανόνες τους ορίζει ο κορωνοϊός. 

Κάποιοι πάντως στολίζουν σπίτια, κρεμάνε πολύχρωμες μπάλες και γιρλάντες στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, βάζουν φωτάκια στα μπαλκόνια τους, μέχρι και κουλουράκια φτιάχνουν, ό,τι μπορεί ο καθένας για να ξορκίσει την πανδημία, την κλεισούρα, την κατήφεια. Ολη αυτή την παράξενη και δύσκολη πραγματικότητα, θες να τη φωτίσεις αλλιώς, θες να την κάνεις πιο γλυκιά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή