Το βίντεο με τις εκτελέσεις και ο συλληφθείς για τζιχάντ

Το βίντεο με τις εκτελέσεις και ο συλληφθείς για τζιχάντ

Κατηγορείται για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βίντεο με τις εκτελέσεις και ο συλληφθείς για τζιχάντ-1Τη Δευτέρα απολογείται στον ανακριτή ο Σύρος που συνελήφθη την Πέμπτη από την Αντιτρομοκρατική κατηγορούμενος για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Ηρθε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2018 και το τελευταίο διάστημα έμενε στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα μαζί με την έγκυο γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο 27χρονος δεν ήταν άγνωστος στην Αστυνομία, καθώς τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής γνώριζαν ότι στο YouTube υπήρχε αναρτημένο βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να χτυπούν αιχμαλώτους. Παρέμενε υπό επιτήρηση έως την Τετάρτη, οπότε προσήχθη από αστυνομικούς αρχικά στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού και στη συνέχεια στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ. 

Δύο είναι τα πιθανά γεγονότα που επέσπευσαν τις εξελίξεις. Το πρώτο είναι ένας διαπληκτισμός του 27χρονου με αλλοδαπούς από τη δομή, ένα 24ωρο πριν από τη σύλληψή του. Σύμφωνα με κάποιες πηγές ενημέρωσης, ο Σύρος φέρεται να είχε αναλάβει κάποιου είδους δέσμευση απέναντι στους αλλοδαπούς. Οι τελευταίοι τού επιτέθηκαν κατηγορώντας τον ότι είχε αθετήσει τη μεταξύ τους συμφωνία. Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αντιποίνων, οι αστυνομικοί που ενημερώθηκαν για το συμβάν προσήγαγαν τον 27χρονο. Ανακρινόμενος ο ίδιος αναγνώρισε τον εαυτό του στο επίμαχο βίντεο που χρονολογείται από το 2014 και ομολόγησε τη συμμετοχή του στο Ισλαμικό Κράτος. 

Ενα δεύτερο σενάριο θέλει την ΕΛ.ΑΣ. να προσάγει τον Σύρο όταν ενημερώθηκε πως μέσω του προφίλ που διατηρούσε στο Facebook προέτρεπε τους αλλοδαπούς να προχωρήσουν στον εμπρησμό της δομής. Οι αναρτήσεις, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δύο φορές στη διάρκεια της εβδομάδας εκδηλώθηκε φωτιά έξω ακριβώς από την περίφραξη της δομής φιλοξενίας, σήμαναν συναγερμό στην αστυνομία, που προχώρησε στην προσαγωγή και στη σύλληψή του. 

Ανακρινόμενος από τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής ο 27χρονος αποκάλυψε ότι τέσσερις από τους αιχμαλώτους που εμφανίζονταν στο επίμαχο βίντεο, εκείνοι που προέβαλαν αντίσταση στα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, εκτελέστηκαν. Ο ίδιος είπε ότι δεν μετείχε στην εκτέλεση, αλλά φέρεται να ανέφερε στους αστυνομικούς ότι ευχαρίστως θα το έκανε, με το αιτιολογικό ότι οι αιχμάλωτοι είχαν δολοφονήσει συγγενικά του πρόσωπα. Οι υπόλοιποι αιχμάλωτοι δικάστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος. 

Το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα σε πετρελαιοπηγή στη Συρία. Ο ίδιος φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι την επόμενη μέρα της εκτέλεσης ξέσπασε μάχη που κόστισε τη ζωή σε πολλές δεκάδες στρατιώτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Τα θύματα θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο. Κατόπιν των ανωτέρω, εις βάρος του 27χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος και συμμετοχή σε ανθρωποκτονία κατά συρροή. Παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθήνας, ο οποίος με τη σειρά του τον παρέπεμψε στον ανακριτή. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της 5ης Νοεμβρίου είχε τυχαία συλληφθεί στην Τρίπολη ένας 27χρονος υπήκοος Τατζικιστάν, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Ο συλληφθείς είχε έρθει το 2017 στην Ελλάδα μέσω Λέσβου. Το 2018 του δόθηκε άσυλο και έκτοτε ζούσε με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους σε δομή φιλοξενίας στην Τρίπολη. Το διεθνές ένταλμα εναντίον του κοινοποιήθηκε στις ελληνικές αρχές το 2018, μετά την άφιξή του στη χώρα. Το πρωί της 5ης Νοεμβρίου μετέβη σε αστυνομική υπηρεσία της Τρίπολης για να εκδώσει προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο. Κατά τη διάρκεια τυπικού ελέγχου, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι εις βάρος του εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία και προχώρησαν στη σύλληψή του. Eκτοτε κρατείται στις φυλακές Δομοκού, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η δίωξή του από τις Αρχές της χώρας του έχει πολιτικά κίνητρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή