Ο Τραμπ αδιαφορεί για την ήττα και την πανδημία και παίζει γκολφ

Ο Τραμπ αδιαφορεί για την ήττα και την πανδημία και παίζει γκολφ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξε να αφήσει τη συνεδρίαση των G20, την ώρα που οι ηγέτες συζητούσαν για το πώς θα εκπονηθεί μια στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας προκειμένου να μεταβεί σε ένα γήπεδο γκολφ, της ιδιοκτησίας του, και να παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι.

Η στάση αυτή του Τραμπ δεν προκάλεσε απορία σε όσους γνωρίζουν τις συνήθειες του, καθώς κατά τη διάρκεια της προεδρίας του έχει παίξει γκολφ 303 φορές. Άλλωστε, δεν έκρυψε ποτέ την πλήξη που του προκαλεί η αντιμετώπιση της πανδημίας, μολονότι ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει τις ΗΠΑ σκληρά: Χθες Κυριακή, καταγράφηκαν 195.500 κρούσματα, ενώ οι νεκροί από τον ιό υπερέβησαν στις 250.000– με διαφορά ο μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως.

Η σύνοδος των ηγετών της G20 διεξήχθη ηλεκτρονικά, ωστόσο ο Τραμπ έδειξε τις διαθέσεις του από το Σάββατο, καθώς ενώ εξελισσόταν η συνεδρίαση, εκείνος προχώρησε σε σειρά tweets για το εκλογικό αποτέλεσμα, δείχνοντας χωρίς περιστροφές ποιο είναι το πρώτιστο ενδιαφέρον του.

Λίγη ώρα μετά, ο ίδιος έκανε την εμφάνιση του, μίλησε προς τους ηγέτες και αποχώρησε με προορισμό το γήπεδο γκολφ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ουάσιγκτον.  

Το κεντρικό μήνυμα, εν τω μεταξύ, που θέλησε να εκπέμψει προς τους ηγέτες ήταν ότι «ανυπομονώ να δουλεύω μαζί σας για μακρύ χρονικό διάστημα». Μετάφραση: Συνεχίζει με κάθε δυνατό τρόπο να μην αποδέχεται την εκλογική του ήττα, μολονότι το σύνολο πλέον των ηγετών όλου του κόσμου έχει επικοινωνήσει για να συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν.

Εξ οικείων τα βέλη

Στις ΗΠΑ πληθαίνουν οι φωνές, με προεξάρχουσα αυτή του εκλεγμένου προέδρου, που σημειώνουν ότι τα τερτίπια του Τραμπ δηλητηριάζουν την πεμπτουσία της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ο Τραμπ επιμένει παρότι δέχεται την μία ήττα μετά την άλλη. Αφότου, την περασμένη Παρασκευή, η πολιτεία της Τζόρτζια κήρυξε και επισήμως νικητή τον Τζο Μπάιντεν, μέσα στο σαββατοκύριακο οι νομικές ενέργειες του Τραμπ να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα στην Πενσυλβανία έπεσαν στο κενό.

Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζονται οι Ρεπουμπλικάνοι ανά τις ΗΠΑ που καλούν τον απερχόμενο πρόεδρο να αποδεχθεί την ήττα του και να διευκολύνει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.  

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του απερχόμενου προέδρου, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θα ορκιστεί κανονικά πρόεδρος τον προσεχή Ιανουάριο, σημειώνοντας με έμφαση: «Το πραγματικό ερώτημα είναι το πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει ο Τραμπ προτού φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Ο ίδιος, μιλώντας στο CNN, τόνισε ότι οι ενέργειες Τραμπ αποτελούν ένα συνειδητό στρατήγημα πρόκλησης χάους και σύγχυσης, ένα εγχείρημα επίδειξης «ωμής πολιτικής δύναμης», παρά μια γνήσια άσκηση νομικού ενδιαφέροντος.

Ο Μπόλτον, αφού υπογράμμισε ότι η νομική καμπάνια του Τραμπ έχει ήδη υποστεί περισσότερες από 30 ήττες σε διάφορες Πολιτείες, σημείωσε: «Αυτή την ώρα ο Τραμπ πετάει πέτρες στα παράθυρα. Είναι το πολιτικό ισοδύναμο ενός μπαχαλάκια».

Την ίδια ώρα, κι ένας ακόμα σημαντικός σύμμαχος του Τραμπ, ο πρώην κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, με δηλώσεις του κάλεσε τον απερχόμενο πρόεδρο να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να ανατρέψει την εκλογική του ήττα, αποκαλώντας τη νομική ομάδα του απερχόμενου προέδρου «εθνική ντροπή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή