Lockdown: Πότε θα αρθεί, τι συμβαίνει με το «τρίτο κύμα»

Lockdown: Πότε θα αρθεί, τι συμβαίνει με το «τρίτο κύμα»

Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και θα είναι πιο δύσκολο

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέκλεισε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των αυστηρών μέτρων στο τέλος του Νοεμβρίου, όπως αρχικώς είχε προαναγγελθεί, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Επισήμανε ότι για να υπάρξει χαλάρωση θα πρέπει τα κρούσματα τα πέσουν σε τριψήφια νούμερα και να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σύψας είπε: «Ήδη υπάρχει μια επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες και είμαστε αισιόδοξοι πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια έστω μικρή καθοδική τάση. Αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ή ιδανικά και κάτω από τα 500, θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει αυτή η περίοδος τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα μας κάνει να μιλήσουμε και να σκεφτούμε θα είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ θα είναι κάτω από 70% ή και 60%».

Σε σχετική ερώτηση για την άρση των αυστηρών μέτρων, εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Κατ’ αρχάς την ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε οριστικά. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Όσο θα πλησιάζουμε τις γιορτές θα δούμε. Τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα.  Θα το δούμε στην πορεία. Η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Ελπίζω να μην δούμε άλλο σκαλοπάτι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω».

Lockdown: Πότε θα αρθεί, τι συμβαίνει με το «τρίτο κύμα»-1

Κυλιόμενα lockdown

Ο ίδιος εκτίμησε ότι έως την άνοιξη θα πάμε σε μία περίοδο με κυλιόμενα lockdown, που –όπως αποκάλυψε- είναι στα πλάνα του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

«Όταν ανοίξει πάλι η οικονομία και η κοινωνία, θα πρέπει να γίνει με προσοχή και μεγάλη επιτήρηση. Δεν θα περιμένουμε να ανέβουν πάλι τα κρούσματα για να πάρουμε μέτρα και να κλείσουμε την κοινωνία. Το πάθημα του Οκτωβρίου θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα. Πρέπει να ξέρουμε ότι μέχρι και την άνοιξη αυτή η κατάσταση του μερικού ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας, θα συνοδεύεται από νέα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο και θα είναι αυτό που λέγεται κυλιόμενο lockdown. Έτσι θεωρώ πως θα πάμε ως την άνοιξη», είπε.

Αναφορικά με το εμβόλιο, τόνισε ότι ο οργανισμός θα αρχίσει να δημιουργεί αντισώματα μετά από έναν μήνα οπότε θα πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί οι πολίτες. Πρόσθεσε ότι τον χειμώνα του 2021 αναμένεται να υπάρχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού, «που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος».

Το τρίτο κύμα

Κι ενώ το δεύτερο κύμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο αναμένεται εντός διμήνου και εκτιμάται ότι θα είναι χειρότερο από το δεύτερο.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε ότι «έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα».

Η ίδια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως.

Lockdown: Πότε θα αρθεί, τι συμβαίνει με το «τρίτο κύμα»-2

Σχετικά με τις ΜΕΘ, δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο κόκκινο και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια.

Μιλώντας στο MEGA, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπράβελος, εξέφρασε φόβους ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα 3ο κύμα, «που θα μας καταστρέψει». Και πρόσθεσε: «Η πολιτεία θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί ώστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΠΟΥ για την covid στην Ελβετία, Ντέιβεντ Ναμπάρο, τόνισε ότι η Ευρώπη ενδέχεται να δει ένα 3ο κύμα της πανδημίας στις αρχές του 2021, προτού κυκλοφορήσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. «Δεν κατόρθωσαν να οικοδομήσουν τις απαραίτητες υποδομές στη διάρκεια του θέρους, αφότου ετέθη υπό έλεγχο το 1ο κύμα. Τώρα έχουμε το 2ο κύμα. Αν δεν φτιαχτεί η απαραίτητη υποδομή, θα ξεσπάσει ένα 3ο κύμα στις αρχές του νέου έτους», υπογράμμισε.

Lockdown: Πότε θα αρθεί, τι συμβαίνει με το «τρίτο κύμα»-3

Που βρισκόμαστε

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την Κυριακή καταγράφηκαν 103 θάνατοι και 1.498 κρούσματα και το Σάββατο 108 θάνατοι και 2.311 κρούσματα. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.630 θάνατοι στην Ελλάδα, οι 1.004 μέσα στον Νοέμβριο.

Περισσότεροι από 3.500 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με έναν στους τρεις στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, όπου η κατάσταση είναι οριακή καθώς οι ΜΕΘ είναι γεμάτες.

Χρονοδιάγραμμα εξόδου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε χαρακτηρίσει «μη ρεαλιστικό στόχο» το άνοιγμα την 1η Δεκεμβρίου, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν είχε αποφασίσει ακόμα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας αρχικός σχεδιασμός που βρίσκεται υπό μελέτη –καθώς τα πάντα θα κριθούν από την επιδημιολογική εξέλιξη- ιεραρχεί το «άνοιγμα» ως εξής: Πρώτα τα δημοτικά σχολεία (7/12), ακολούθως το λιανεμπόριο (14/12) και τέλος η εστίαση (21/12), ωστόσο με κλειστά τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης.

Lockdown: Πότε θα αρθεί, τι συμβαίνει με το «τρίτο κύμα»-4

Γεωργιάδης: Τι θα γίνει με τα Χριστούγεννα

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο που θα ανοίξει η αγορά μετά το lockdown.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων», για να συμπληρώσει: «Φαίνεται ότι δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα από όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία».

Ερωτηθείς για το αν τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, ανέφερε ότι η έκρηξη της πανδημίας ήταν τόσο ξαφνική «που δεν νομίζω ότι είναι ένα αληθές επιχείρημα», αποκαλύπτοντας ότι η Επιτροπή δεν είχε εισηγηθεί το lockdown νωρίτερα.

Όπως επισήμανε, «επιθυμία όλων μας είναι να λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα, έστω και με κανόνες αλλά οι εφετινές γιορτές δεν θα μοιάζουν με καμία εορταστική περίοδο. Ούτε συνωστισμός μπορεί να υπάρξει ούτε μεγάλα τραπέζια ούτε ρεβεγιόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή