Οι παράγοντες που θα κρίνουν άρση των μέτρων

Οι παράγοντες που θα κρίνουν άρση των μέτρων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως κρίσιμη κρίνεται αυτή η εβδομάδα από τους ειδικούς επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία ενθαρρυντικά μηνύματα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, τα οποία θα επιτρέψουν αισιοδοξία για σταδιακή αποσυμπίεση στο ΕΣΥ και θα ανοίξουν τη συζήτηση για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιστροφή μας στη μερική κανονικότητα είναι η επάρκεια του συστήματος υγείας, η συμμόρφωση όλων στα μέτρα προστασίας, η δυνατότητα μαζικών τεστ και η προοπτική του εμβολίου.

«Αυτή τη στιγμή, φαίνεται να έχει επιπεδωθεί η καμπύλη της πανδημίας στη χώρα μας. Το Rt (αριθμός αναπαραγωγής του ιού) είναι στο 1 και το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών τεστ κυμαίνεται κοντά στο 10%-12%. Ωστόσο περιμένουμε και τα σημερινά δεδομένα για να μπορούμε να πούμε με περισσότερη ασφάλεια προς τα πού οδεύουμε», σημειώνει στην «Κ» ο παθολόγος λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη. Θα περιμένουμε να δούμε μια σταθεροποίηση των επιδημικών δεικτών και ελπίζουμε την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει και μια πτώση της καμπύλης της επιδημίας». Σε κάθε περίπτωση, η πίεση από σοβαρά περιστατικά COVID-19 στο σύστημα υγείας και στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί, ακόμα και εάν οι πρώτες ενδείξεις για επιπέδωση της καμπύλης επιβεβαιωθούν.

Και όπως διευκρινίζει ο κ. Γώγος, μείωση στις εισαγωγές σε νοσοκομείο και στις διασωληνώσεις ασθενών με COVID-19 έρχεται με χρονοκαθυστέρηση από μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες από μια βελτίωση των λοιπών επιδημικών δεικτών, όπως είναι τα ημερήσια κρούσματα, ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού και το ποσοστό θετικότητας των τεστ.

Η επάρκεια του συστήματος υγείας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και ισότιμα τους ασθενείς, είναι ένας από τους παράγοντες που εξετάζουν οι ειδικοί και θα καθορίσει και τις αποφάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα. «Η επάρκεια δεν αφορά μόνο τις κλίνες Εντατικής. Αφορά και τις απλές κλίνες νοσηλείας, όπου δίνεται η μάχη για να μη φτάσουν οι ασθενείς στο σημείο να διασωληνωθούν, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό», σημειώνει ο κ. Γώγος, επισημαίνοντας ότι το ήδη υπάρχον προσωπικό θα πρέπει να αντέξει, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προληφθούν φαινόμενα διασποράς του ιού σε χώρους υγείας.

Εχθρός οι καιρικές συνθήκες

Αλλες παράμετροι που εξετάζονται είναι η απόδοση του lockdown και η συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα τόσο τώρα όσο και στην επόμενη περίοδο αποκλιμάκωσης των μέτρων, όταν αυτή έλθει. Και όπως αναφέρει ο κ. Γώγος, «θέλει απόλυτη συμμόρφωση από τους πολίτες, αλλά και καλή επιτήρηση της τήρησης των μέτρων από πλευράς πολιτείας». Επιπλέον, η πορεία μας εφεξής θα εξαρτηθεί και από την επάρκεια των τεστ και κυρίως αποτελεσματικών rapid tests που δίνουν τη δυνατότητα για μαζικούς ελέγχους του πληθυσμού.

Στην προσπάθεια επιστροφής στην περίοδο πριν από το δεύτερο lockdown, εχθρός είναι οι καιρικές συνθήκες και το γεγονός ότι οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται σε κλειστούς χώρους, που σημαίνει ότι η διατήρηση της τηλεργασίας είναι στα μέτρα που κρίνεται απαραίτητο να παραμείνουν σε ισχύ.

Τέλος, σημαντικός παράγων που θα καθορίσει την πορεία μας προς τη μετά COVID-19 εποχή είναι το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, και συγκεκριμένα πόσο γρήγορα θα είναι διαθέσιμο και σε ποιες ποσότητες, ώστε να εμβολιαστούν αρχικά οι υγειονομικοί και το προσωπικό που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης αλλά και οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, με στόχο να ελαττωθεί η νοσηρότητα και η θνητότητα από τη νόσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή