Άνοδος στην καθολική χρήση μάσκας στην Ελλάδα

Άνοδος στην καθολική χρήση μάσκας στην Ελλάδα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καλά και τα κακά νέα σχετικά με την πανδημία παρουσίασε χθες διαδικτυακά στο κοινό του SingularityU Summit Greece η δρ Tiffany Vora, αντιπρόεδρος Ιατρικής και Ψηφιακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Singularity, που είχε στη διάθεσή της επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. «Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ ανά 1.000 άτομα», τόνισε η Αμερικανίδα επιστήμων. Εως τώρα κυμαίνονται στο 12,6% που δεν επαρκεί για τη χάραξη στρατηγικής. Ωστόσο, σημαντική είναι η άνοδος της καθολικής χρήσης μάσκας στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες. «Αν όλοι στην Ευρώπη φορούν μάσκα, μπορούν έως τον Μάρτιο να σωθούν 133.000 ζωές», τόνισε η δρ Vora, η οποία αντιτάχθηκε πλήρως στη θεωρία της ανοσίας της αγέλης. «Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στην Ευρώπη, θα έπρεπε να νοσήσει το 65% του πληθυσμού και να πεθάνουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι ή ακόμα και να νοσήσει το 85% του πληθυσμού και να πεθάνουν 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι», εξηγεί· «αυτοί οι αριθμοί δεν είναι αποδεκτοί, δεν χρειάζεται να πληρώσουμε ένα τέτοιο τίμημα». 

Το ποσοστό θνησιμότητας

Ηδη, σύμφωνα με την ίδια, το ποσοστό θνησιμότητας στην Ευρώπη έχει πέσει κατά 30% από τον περασμένο Απρίλιο. «Τα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα χάρη στην πρόοδο της επιστήμης», σημείωσε η ίδια. Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα η ανάπτυξη κάθε εμβολίου διαρκούσε πάνω από δέκα χρόνια, «συγκεκριμένα δώδεκα με δεκαπέντε, εκ των οποίων στα επτά γίνονταν κλινικές δοκιμές». Τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται εν εξελίξει 319 διαφορετικών τύπων θεραπείες, που σημειώνουν απίστευτα καλές χρονικές επιδόσεις. Η ίδια συγκαταλέγει στα «καλά νέα» όχι μόνον τις πρόσφατες ανακοινώσεις από τις κλινικές δοκιμές των εμβολίων, αλλά και την προ ημερών ανακοίνωση για την αδειοδότηση στις ΗΠΑ της κυκλοφορίας του πρώτου κατ’ οίκον τεστ ανίχνευσης του ιού. Η ίδια και ο δρ Ηλίας Παπαθεοδώρου, ειδικός στη βιοτεχνολογία και CEO της φαρμακευτικής Genkyotex, συμφώνησαν ότι αδημονούν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα υπό εξέλιξη εμβόλια.

«Επίσης, πρέπει να γίνει σαφές στο κοινό ότι άπαξ και κάποιος εμβολιαστεί, δεν πρέπει να σταματήσει να προφυλάσσεται, χρειάζεται να περάσουν έξι εβδομάδες από την πρώτη δόση για να δράσει το εμβόλιο», τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου. Ο ίδιος κρίνει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας «προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι υγειονομικοί, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, προκειμένου να μην επιβαρύνεται περαιτέρω το εύθραυστο σύστημα υγείας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή