Προφυλάκιση δύο Τούρκων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δήλωσαν οι δύο Τούρκοι υπήκοοι, 33 και 35 ετών, που συνελήφθησαν τη 17η Νοεμβρίου στη Λέσβο κατηγορούμενοι ότι παρέλαβαν από τη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Στεφάνου δύο ομοεθνείς τους, με σκοπό να προωθήσουν στο εσωτερικό της χώρας. Αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και μετά την απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή. Οι δύο άλλοι Τούρκοι που εμπλέκονται στην υπόθεση κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα. Οδηγήθηκαν στη δομή του Καρά Τεπέ και μετά την ολοκλήρωση της επταήμερης καραντίνας αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι.

Εκτός από το Λιμενικό, την υπόθεση ερευνά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, καθώς υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο διασύνδεσης των τεσσάρων με μέλη ένοπλων ακροαριστερών οργανώσεων. 

Kαταδίωξη

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν στελέχη της Ασφάλειας του Λιμενικού είδαν το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης ένα ταχύπλοο να αποβιβάζει στις ακτές της Λέσβου δύο άτομα και να επιστρέφει με μεγάλη ταχύτητα στα απέναντι τουρκικά παράλια. Τους δύο παράτυπους μετανάστες παρέλαβε σκουρόχρωμο Fiat, το οποίο καταδιώχθηκε και ακινητοποιήθηκε κοντά στη Μήθυμνα. Οταν αργότερα ερωτήθηκε σχετικά, ο οδηγός του οχήματος, 33 ετών, αρνήθηκε ότι επιχείρησε να διαφύγει και ισχυρίστηκε ότι δεν είδε τους άνδρες του Λιμενικού που του έκαναν σήμα να σταματήσει. Φορούσε καταδυτική στολή και στο αυτοκίνητο υπήρχε καταδυτικός εξοπλισμός. 

Προφυλάκιση δύο Τούρκων-1

Μαζί με τον επίσης Τούρκο υπήκοο που καθόταν στη θέση του συνοδηγού, 35 ετών, βρίσκονται στη χώρα την τελευταία διετία. Εχουν καταθέσει αίτημα ασύλου, που όμως δεν είχε ακόμη εξεταστεί. Στο αίτημά τους αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν πολιτική δίωξη στην Τουρκία διότι είναι μέλη του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). 

Βρίσκονταν στη Λέσβο από την 27η Οκτωβρίου. Ανακρινόμενοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν ταξιδέψει στο νησί για διακοπές, ενώ όπως διαπιστώθηκε έμεναν σε σπίτι που είχαν μισθώσει μέσω της πλατφόρμας AirBnB. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, το διάστημα πριν πάει στη Λέσβο ο 33χρονος Τούρκος είχε ταξιδέψει και σε άλλα νησιά, στοιχείο που ενέτεινε την ανησυχία των υπηρεσιών ασφαλείας. 

Ο συνήγορός τους, πάντως, Δημήτρης Κουζινόγλου, δήλωσε χθες στην «Κ» ότι ο εντολέας του απασχολείται ερασιτεχνικά ως δύτης και είχε ταξιδέψει στη Ζάκυνθο για να συμμετάσχει εθελοντικά σε επιχείρηση καθαρισμού του βυθού. «Υπάρχουν φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν ότι έχει κάνει το ίδιο στη Σκάλα Συκαμιάς», δήλωσε ο κ. Κουζινόγλου. 

Κύκλος επαφών

Οι δύο Τούρκοι που έφτασαν το μεσημέρι της 17ης Νοεμβρίου στη Λέσβο από την Τουρκία δήλωσαν δικηγόροι, που διώκονται και αυτοί από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Οπως και οι δύο συγκατηγορούμενοί τους, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών προκειμένου να διερευνηθεί ο κύκλος των επαφών τους στην Ελλάδα και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διασύνδεσής τους με ένοπλες, ακροαριστερές ομάδες, με δράση στην Τουρκία και αλλού. 

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί το HDP για δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Τον Οκτώβριο, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 19 άτομα στην επαρχία Κορς στη βορειοανατολική Τουρκία με την κατηγορία ότι παρείχαν βοήθεια σε μέλη του PKK. Aνάμεσα στους συλληφθέντες ήταν οι τοπικοί επικεφαλής του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή