Το μεγάλο στοίχημα του Δεκεμβρίου

Το μεγάλο στοίχημα του Δεκεμβρίου

Ο μήνας που θα κρίνει την εξέλιξη της διαχείρισης της πανδημίας

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο χρόνος κυλάει υπέρ ημών, αρκεί να αντέξει το σύστημά μας», δηλώνει στο kathimerini.gr ο γιατρός Σταμάτης Παπασάββας, που έζησε από κοντά το 1ο κύμα της πανδημίας μέσα από το Θριάσιο Νοσοκομείο, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο μερικής άρσης του lockdown που βρίσκεται στο τραπέζι ενόψει του Δεκεμβρίου, ενός μήνα που θα σηματοδοτήσει πολλά για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και θα λειτουργήσει σαν πυξίδα για το σύμπλεγμα των μέτρων που θα εφαρμοστούν από το νέο έτος.

Σειρά ειδικών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη ετοιμότητας της χώρας ενόψει του ερχόμενου μήνα, όταν τα χειμερινά καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πιο αισθητά, ενώ η ψυχική κόπωση των πολιτών δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μια χαλάρωση –ειδικά τα Χριστούγεννα- που θα δράσει σαν «επιταχυντής» του 3ου κύματος.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, γνωστοποίησε ότι η άρση του lockdown παίρνει χρονικό βάθος και ο σχεδιασμός για «άνοιγμα» πάει ημερολογιακά πιο πίσω. «Δεν είναι ρεαλιστικό να ανοίξουμε 1η Δεκεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που κάθε μέρα αναλύουν οι ειδικοί και μας εισηγούνται. Επειδή ακριβώς το επιδημιολογικό φορτίο αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι υψηλό, δεν φαίνεται πως είναι ρεαλιστικό να πάμε 1η του μηνός και να ανοίξουμε από το περιοριστικό καθεστώς που έχουμε σήμερα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Διαβάστε: Γιατί ανησυχεί τους ειδικούς το τρίτο κύμα της πανδημίας

Το μεγάλο στοίχημα του Δεκεμβρίου-1

Ο φόβος του 3ου κύματος

Την κυβέρνηση την ανησυχεί το σταθερό -μα υψηλό- επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα, έχοντας πλέον μια υποσημείωση -με έντονη υπογράμμιση- σε κάθε σχεδιασμό: Το φόβο του τρίτου κύματος, που οι ειδικοί το προσδιορίζουν περί τα τέλη του Δεκεμβρίου. Ένα κύμα που οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι εξαιρετικά σφοδρό, ειδικά αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο χωρίς την αναγκαία θωράκιση.

«Το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα άρχισε να δίνει κρούσματα σε έξαρση, με καθυστέρηση έξι εβδομάδων περίπου μετά από την υπόλοιπη Ευρώπη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το επόμενο», σημειώνει στην kathimerini.gr o χειρουργός οφθαλμίατρος Σταμάτης Παπασάββας, συμπληρώνοντας: «Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα μας στον χορό του R των κυμάτων πανδημίας είναι η εφαρμογή των μέτρων που θα μας επιτρέπουν με τις λιγότερες απώλειες ανθρώπων και να κρατάμε σε λειτουργία τους βασικούς τομείς της οικονομίας μας. Είναι πολύ εύκολο να κάνουμε «lock-down». Δύσκολο είναι να διαχειριζόμαστε σε βάθος χρόνου την πανδημική κρίση, με τη λογική της ανοιχτής οικονομίας».

Ο ίδιος προτείνει ως λύση την αυστηρή εφαρμογή των γνωστών μέτρων: «Μάσκα παντού, δηλαδή σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, προσεκτική ατομική υγιεινή, αποφυγή κάθε μη απαραίτητου συνωστισμού-συγχρωτισμού και καλύτερη οργάνωση του κράτους».

«Όποτε κι αν έρθει το τρίτο κύμα πανδημίας στη χώρα μας, θα πρέπει να είμαστε ώριμοι ως κοινωνία να το αντιμετωπίσουμε, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις που αποκομίσαμε στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα λάθη που κάναμε στη διαχείριση των δύο προηγούμενων κυμάτων. Ο  συνωστισμός στα ΜΜΜ των αστικών κέντρων για παράδειγμα, είναι σίγουρα μια δυσάρεστη κατάσταση που ιδανικά, θα πρέπει να αποφεύγεται. Είναι όμως απαραίτητη για να πάμε στις δουλειές μας και να μην σταματήσει η οικονομία μας. Αντίθετα, μια διαδήλωση στα προπύλαια ή ένας μαζικός εκκλησιασμός είναι καταστάσεις που σήμερα, θα πρέπει να αποφεύγουμε».

Δίνει δε και συγκεκριμένο παράδειγμα διαχείρισης: «Στην Ελβετία, αυτόν τον χειμώνα, στο Γυμνάσιο Leonhard της Βασιλείας, προκειμένου να συνεχιστούν δια ζώσης τα μαθήματα και να μην αυξηθεί η διασπορά του ιού, οι μαθητές κάνουν μάθημα με ανοιχτά τα παράθυρα κατά διαστήματα και με κουβέρτες που τους μοίρασε ο ελβετικός στρατός. (σχετικό link)

Φανταστείτε τι θα είχε γίνει σε μία αντίστοιχη περίπτωση σε μία χώρα, που το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών στα δημόσια σχολεία, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις κακές συνθήκες των σχολικών υποδομών, υποδαύλισε για εβδομάδες μαθητικές καταλήψεις, όπου φυσικά ο κίνδυνος για την υγεία των μαθητών και της διασποράς του κορωνοϊού σε αυτές τις συνθήκες συγχρωτισμού, ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που ελλοχεύει μια καθημερινή, συντεταγμένη λειτουργία των σχολείων στις ίδιες υποδομές, όσα προβλήματα κι αν υπάρχουν».

Το μεγάλο στοίχημα του Δεκεμβρίου-2

Ανοσία αγέλης

Ο κ. Παπασάββας βλέπει πάντως φως στην άκρη του τούνελ: «Η έναρξη των εμβολιασμών είναι ένα ευχάριστο γεγονός που νομοτελειακά, θα οδηγήσει σε ανοσία αγέλης. Είναι πολύ σημαντικό όμως να εξηγήσουμε στους Έλληνες ότι ακόμα και τότε, δεν θα εξαφανιστεί αυθημερόν το πρόβλημα στη χώρα μας και το σημαντικότερο: κανένα εμβόλιο δεν προστατεύει από την επόμενη ημέρα. Έστω ότι ένα εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις, με τη δεύτερη δόση να πραγματοποιείται ένα μήνα μετά την πρώτη και η προστασία του οργανισμού κατά του ιού (επίκτητη ανοσία), είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα δεκατέσσερις ημέρες μετά την τελευταία δόση. Αυτό σημαίνει ότι ένας οργανισμός που εμβολιάστηκε σήμερα, θεωρητικά είναι ευάλωτος στον κορωνοϊό, τουλάχιστον για 45 περίπου ημέρες».

«Ακόμα και όσοι πολίτες εμβολιαστούν στην αρχή θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν, χωρίς εκπτώσεις στα ατομικά μέτρα προστασίας τους για αρκετό καιρό γιατί, ο κίνδυνος προσβολής τους από τον κορωνοϊό δεν παύει να υφίσταται», καταλήγει.

Το μεγάλο στοίχημα του Δεκεμβρίου-3

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων. «Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

Τα κρούσματα

Σε 2.135 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν ακόμη 101 θάνατοι. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ανέρχονται σε 562. Αναλυτικά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή