Αορίστου χρόνου οι γιατροί στις ΜΕΘ μετά την κρίση

Αορίστου χρόνου οι γιατροί στις ΜΕΘ μετά την κρίση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προκήρυξη θέσεων γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας του ΕΣΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά την κρίση, σε αορίστου χρόνου, προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως μια πράξη αναγνώρισης του δύσκολου έργου που επιτελούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οπως ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους διοικητές των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας, «είναι αυτοί οι εργαζόμενοι, ειδικά στις ΜΕΘ, που με την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό τους κατέκτησαν το δικαίωμα να υπηρετούν και αύριο τους συμπολίτες μας».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μια ημέρα κατά την οποία καταγράφηκε νέο ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας του ΕΣΥ, οι οποίες συνεχίζουν να δέχονται μεγάλη πίεση λόγω της πανδημίας. Χθες το απόγευμα νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 562 ασθενείς, έναντι 549 προχθές, 540 την Κυριακή και 443 μία εβδομάδα πριν. Χθες, καταγράφηκαν 2.135 νέα κρούσματα (σύνολο από την αρχή της επιδημίας 95.137), ενώ ο αριθμός των θανάτων ασθενών με COVID-19 ήταν ξανά τριψήφιος (101 και 1.815 σύνολο).

Τα περισσότερα κρούσματα  καταγράφηκαν και χθες στη Θεσσαλονίκη (607) και ακολουθούν η Αττική (401), η Λάρισα (129), η Μαγνησία (93), η Ημαθία (75) και η Πέλλα (68). Αντίστοιχα, υψηλή είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ειδικά στις ΜΕΘ COVID-19, στις οποίες η πληρότητα αγγίζει το 100%. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν κατά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό οι διοικητές της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας Παν. Μπογιατζίδης και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης Δημ. Τσαλικάκης, πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά πληρότητας και στις απλές κλίνες COVID-19 (85% και 72% αντίστοιχα). Πάντως, συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων εισαγωγών κατά τις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να μειώνεται.

Στη δε Λάρισα, όπου επίσης το σύστημα υγείας είναι στα όριά του –αλλά σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη»–, το γενικό νοσοκομείο δέχεται πλέον μόνο ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ εδώ και δύο εβδομάδες υπάρχει συνεργασία του ΕΣΥ με δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια. Στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής (όλα τα νοσοκομεία εκτός Δυτικής Αττικής και Πειραιά), το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ είναι στο 80% και στις κοινές κλίνες στο 58,8%.

Σύμφωνα με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτη Στάθη, οι αριθμοί στην Αττική δείχνουν μια σταθεροποίηση και στα κρούσματα και στη διαχείριση των νοσοκομείων. Βελτίωση της κατάστασης στα Ιωάννινα ανέφερε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ιωάννης Καρβέλης, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μπορεί πλέον να εξυπηρετεί και ασθενείς από τα Γρεβενά, τη Νάουσα και την Κοζάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή