Η Σκωτία πρωτοπορεί στον κόσμο με δωρεάν παροχή προϊόντων περιόδου

Η Σκωτία πρωτοπορεί στον κόσμο με δωρεάν παροχή προϊόντων περιόδου

Μία μαθήτρια ή φοιτήτρια στις τέσσερις αδυνατεί να καλύψει τη σχετική δαπάνη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σκωτία έγινε την Τρίτη η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει δωρεάν πρόσβαση στα προϊόντα περιόδου.

Τα μέλη του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας ενέκριναν ομοφώνως το σχετικό νομοσχέδιο που εισήγαγε μια βουλεύτρια του Εργατικού Κόμματος, η Μόνικα Λένον, καθώς έρευνες δείχνουν ότι σημαντικό ποσοστό κυρίως νεαρών κοριτσιών δεν έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα προϊόντα όπως ταμπόν και σερβιέτες για λόγους οικονομικούς.

Ο νόμος υποχρεώνει τις δημοτικές αρχές ανά τη Σκωτία να διαθέτουν δωρεάν τα προϊόντα αυτά σε όποιες δημότισες τα χρειάζονται. Εξαρτάται πλέον από τον καθέναν από τους 32 δήμους της Σκωτίας να καταρτίσει ανεξάρτητα το δικό του πλάνο διάθεσης των προϊόντων περιόδου.

Η κα Λένον είχε αρχίσει σχετική εκστρατεία από το 2016, και τώρα δηλώνει ότι η νέα νομοθεσία είναι ακόμη πιο απαραίτητη λόγω του κορωνοϊού: «Η περιόδος δε σταματά λόγω των πανδημιών, και το έργο μας να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε απαραίτητα προϊόντα όπως τα ταμπόν και οι σερβιέτες δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό,» δήλωσε.

Σύμφωνα με έρευνα στη Βρετανία, το μηνιαίο κόστος αγοράς προϊόντων περιόδου ανέρχεται περί τα 10 ευρώ, ποσό που για κάποια νεαρά κυρίως κορίτσια είναι δύσκολο να καλυφθεί. Υπολογίστηκε ότι περίπου μία στις τέσσερις μαθήτριες και φοιτήτριες ειδικά στη Σκωτία δυσκολεύονται να πληρώσουν το ποσό αυτό και συχνά καταφεύγουν σε υποκατάστατα.

Επιπλέον υπάρχει και το λεγόμενο «στίγμα περιόδου», με το 71% των ηλικιών 14 έως 21 ετών να δηλώνει ότι έρχεται σε αμηχανία όταν πρέπει να αγοράσει σχετικά προϊόντα.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή