Πολιτιστικός και αθλητικός προορισμός το ΟΑΚΑ του μέλλοντος

Πολιτιστικός και αθλητικός προορισμός το ΟΑΚΑ του μέλλοντος

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πολιτισμό του αθλητισμού θα αντιπροσωπεύει και θα αναδεικνύει το Ολυμπιακό Στάδιο στο εγγύς μέλλον σύμφωνα με το πλάνο ανάπτυξης του υφυπουργείου Αθλητισμού και της διοίκησης του αθλητικού σταδίου, που φιλοδοξούν να αναδειχθεί το ΟΑΚΑ σε τουριστικό προορισμό. Η συντήρηση των παραμελημένων εγκαταστάσεων, ενεργειακές αναβαθμίσεις, ανακατασκευή στίβων, μουσεία, κατασκευή πισίνας, ανακατασκευή ξενώνων, εγκαταστάσεις Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ και Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, «σπίτι του χάντμπολ» και ένα κτίριο όπου θα στεγάζονται όσες αθλητικές ομοσπονδίες επιθυμούν, βρίσκονται ανάμεσα στα σχέδια της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού.

Το «αθλητικό στολίδι» των Βορείων Προαστίων, μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, άρχισε σιγά σιγά να χάνει την αίγλη του. Ο πανδαμάτωρ χρόνος έφερε τη φθορά με αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια, οι αθλητές να παραπονιούνται για προβλήματα στις εγκαταστάσεις ενώ οι επιφανειακές επισκευές έμοιαζαν με μπαλώματα, σα να ήθελαν να κρύψουν κάτω από το χαλί τα προβλήματα ενός χώρου που τον Αύγουστο του 2004 ένωσε τους φίλους του αθλητισμού από όλο τον κόσμο. «Δεκαέξι χρόνια μετά, σε μια εγκατάσταση που έπρεπε να είναι ένα πραγματικό στολίδι, η εικόνα που συνέθετε το τοπίο ήταν σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα παντού, εμφανή σημάδια φθοράς και αδιαφορίας και, κυρίως, ελάχιστες εργασίες συντήρησης. Κυριολεκτικά, δεν ξέραμε από που να ξεκινήσουμε. Ήταν δύσκολο να τεθούν προτεραιότητες, αφού η εικόνα ήταν τόσο άσχημη, που όλες οι εργασίες σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις μας ήταν επείγουσες και αναγκαίες», αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια τηλεσυνέντευξης Τύπου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ως πρώτα βήματα απομακρύνθηκαν τόνοι περιττών υλικών, τοποθετήθηκαν περιφράξεις ασφάλειας, δημιουργήθηκε πυλώνας πράσινης ανάπτυξης με πολλαπλασιασμό πράσινων κοιτίδων και δημιουργία θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και κατασκευάστηκαν θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ και διάδρομοι για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Ήδη, είναι έτοιμα τα γραφεία που θα στεγάσουν τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ και το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, και έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη για τη συντήρηση των αρχιτεκτονικών κατασκευών του Καλατράβα.

Ανάμεσα στους άλλους στόχους βρίσκεται και η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων, οι οποίες κοστίζουν 4.000.000 ευρώ ετησίως, ουσιαστικά το 40% του προϋπολογισμού του, δηλαδή 11.000 ευρώ ημερησίως. Γι΄αυτό τον λόγο έχει υπήρξε προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για την εκπόνηση συνολικής – ολιστικής μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ύψους 10 εκ. ευρώ. Οι εγκαταστάσεις τένις του 2004 αξιοποιήθηκαν και, ύστερα από διαγωνισμό, η εταιρεία «Στάδιο 2020» μίσθωσε τον χώρο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις στη Lamda Development (κάτι που υπάρχει στο Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί), για την πλήρη ανακατασκευή του κέντρου Υγρού Στίβου του ΟΑΚΑ καθώς και την κατασκευή μιας νέας πισίνας 25Χ25μ και για την ανακατασκευή μέρους των ξενώνων

των αθλητών. Σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις και για την κατασκευή γηπέδου χάντμπολ διεθνών προδιαγραφών. Το ΟΑΚΑ θα αποκτήσει και δικό του μουσείο ενώ, ήδη, συνδέθηκε με πεζογέφυρα με το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο.

«Βρήκαμε τον χώρο με την αίσθηση ότι ο χρόνος είχε σταματήσει το 2004. Οι εγκαταστάσεις ήταν παραμελημένες, και μόνο χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού υπήρχε κάποια συντήρηση. Υπάρχουν χρέη προς το ΟΑΚΑ ύψους 13.500.000 ευρώ. Προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας και θα διεκδικήσουμε τις οφειλές», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής.

Το όραμα του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και της διοίκησης του Αθλητικού Κέντρου είναι να εξελιχθεί ο χώρος σε τοπόσημο για την Αθήνα και να αποτελέσει πόλο έλξης για τα εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Αθήνα. Αυτό θα βοηθήσει και στον τομέα των εσόδων του Αθλητικού Κέντρου αφού θα μπορούν να πραγματοποιούνται, έναντι αντιτίμου, ξεναγήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή