ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξήθηκαν τα αγγλόγλωσσα e-συγγράμματα, μόλις 512 τα ελληνικά

Αυξήθηκαν τα αγγλόγλωσσα e-συγγράμματα, μόλις 512 τα ελληνικά

Υπερδιπλασιάστηκαν οι τίτλοι των ηλεκτρονικών πανεπιστημιακών συγγραμμάτων εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, διευκολύνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία στα πανεπιστήμια. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Διγαλάκης, προσθέτοντας ότι το υπουργείο παραμένει «επικεντρωμένο, μεταξύ άλλων, στην προώθηση των ηλεκτρονικών πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Ήδη έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση εν μέσω της υγειονομικής κρίσης». Ωστόσο, με χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο ανέφερε ότι «οι δηλώσεις των διδακτικών συγγραμμάτων του τρέχοντος χειμερινού εξαμήνου 2020-2021 ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή 22 Νοεμβρίου. Εφθασαν τις 251.825, ενώ δηλώθηκαν 1.377.788 συγγράμματα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, με ενέργειες της Ομάδας Διαχείρισης του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, ΕΔΥΤΕ A.E.) και του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link) έχει επιτευχθεί ο εμπλουτισμός των διαθέσιμων ηλεκτρονικών ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, με αποτέλεσμα από την άνοιξη του 2020 να διπλασιαστούν οι τίτλοι των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων από 50.000 σε πάνω από 100.000.

«Αυτή τη στιγμή ο κατάλογος των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων που έχουν στη διάθεσή τους φοιτητές αριθμεί 128.769 ενεργούς τίτλους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 512 διαθέσιμα δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία από το Αποθετήριο «Κάλλιπος» (Ελληνικά Ακαδημαϊκά  Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα). 

Βεβαίως, από τους 128.769 τίτλους, ην πλειονότητα είναι στα αγγλικά και κυρίως ερευνητικού χαρακτήρα. Αρά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το μέσο φοιτητή. Μόνο τα 512 ηλεκτρονικά βιβλία είναι προς χρήση από τους φοιτητές, ενώ τώρα δημιουργούνται άλλα 800. Αυτό ωστόσο απαιτεί χρόνο.

Παράλληλα, το υπουργείο αναφέρει ότι «με την από 30.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το Υπουργείο Παιδείας έδωσε επίσης τη δυνατότητα στους προπτυχιακούς φοιτητές να επιλέγουν ένα επιπλέον ηλεκτρονικό διδακτικό σύγγραμμα (ελληνόγλωσσο ή ξενόγλωσσο), ενώ οι διδάσκοντες ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά συγγράμματα (Κάλλιπος, HEAL-Link και Δωρεάν Ηλεκτρονικές Σημειώσεις), τα οποία μπορούν να αναζητήσουν στη Γενική Βάση Συγγραμμάτων του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ».

Στο χειμερινό εξάμηνο 2020-2021, οι Γραμματείες 282 Τμημάτων ΑΕΙ πρόσθεσαν 1.453 δωρεάν ηλεκτρονικά συγγράμματα από τον ως άνω διαθέσιμο κατάλογο σε δηλώσεις 1.120 μαθημάτων.

Για το θέμα, ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης δήλωσε: «Το Υπουργείο Παιδείας με συντονισμένα και σταθερά βήματα ενσωματώνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας σύγχρονες πρακτικές και εκπαιδευτικά εργαλεία, ανταποκρινόμενο παράλληλα στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που δημιουργεί η υγειονομική κρίση. Το ίδιο ισχύει και για τα ακαδημαϊκά συγγράμματα σε ηλεκτρονική μορφή, για τα οποία πετύχαμε να διευρύνουμε τη διάθεση και τη χρήση τους σε λιγότερο από ένα χρόνο. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι χρησιμοποιούνται ήδη από τη μεγάλη πλειοψηφία των τμημάτων των πανεπιστημίων μας».