«Καμπανάκι» για την τήρηση των μέτρων – Τι θα κρίνει την άρση τους

«Καμπανάκι» για την τήρηση των μέτρων – Τι θα κρίνει την άρση τους

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Για αυτονόητη παράταση του lockdown -τουλάχιστον για μία εβδομάδα- κάνουν λόγο οι επιστήμονες, σημειώνοντας πως η οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων θα έχει ουσία μόνο όταν καταγραφεί μείωση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τα μέτρα θα πρέπει να παραταθούν για δύο εβδομάδες και εξήγησε πως οι επιστήμονες αισθάνονται μια πίεση από την κοινωνία για άρση του lockdown.

Όπως είπε «από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου. Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση».

Ερωτηθείς για το πότε βλέπει ο ίδιος την άρση του lockdown, επεσήμανε ότι «δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω ακόμα πότε θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα. Δεν βλέπουμε κάμψη, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε υψηλούς αριθμούς. Όταν έχουμε 596 ασθενείς στις ΜΕΘ, αν αύριο μια χαλάρωση φέρει άλλους 100, θα υπάρξει ένας πεπερασμένος αριθμός και μετά σηκώνουμε τα χέρια. Το σύστημα υγείας έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεραστεί. Όσο και να τα αυξήσει κανείς, αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον κρουνό του ιού και της μόλυνσης, κάποια στιγμή το ΕΣΥ θα εξαντληθεί».  

Συγκεκριμένα, ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι για να χαλαρώσουν τα μέτρα, θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν σε τριψήφιο αριθμό και οι υπόλοιποι δείκτες (θύματα και διασωληνωμένοι) να κατέβουν σε ένα επίπεδο ασφαλείας.

Την ίδια ώρα η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, τόνισε πως «είναι δύσκολο να ανοίξουν όλα», ενώ χαρακτήρισε το διάστημα 7 – 14 Δεκεμβρίου ως κομβική εβδομάδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε να ανοίξουμε». 

Από την πλευρά της η διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, ανέφερε ότι υπό την προϋπόθεσή ότι συνεχίζουμε να μετακινούμαστε με προσοχή, να φοράμε μάσκες και να κρατάμε τα μέτρα, μπορούμε σιγά-σιγά να αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά «όχι όμως τώρα που ακόμα τα κρούσματα είναι πολλά και η πίεση στο σύστημα υγείας μεγάλη».

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξουμε για πολύ καιρό, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας ή η συχνότητα που μπορεί να συναντηθούμε με φίλους, συνιστώντας να τηρούμε ένα είδος «καραντίνας» δύο εβδομάδων όταν δούμε κάποιον φίλο και μετά από δύο εβδομάδες να συναντηθούμε με κάποιον άλλο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής, τόνισε πως για να μπορεί να πραγματοποιηθεί σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα «θα πρέπει να πάμε στην περιοχή των 500 κρουσμάτων, αριθμός που διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του υγειονομικού συστήματος».