Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση με τήρηση των μέτρων ασφαλείας Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο ανάλογων παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται στη διάρκεια της σημερινής πανελλαδικής απεργίας.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, υπογραμμίστηκε ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων τους και να κάλεσαν την κυβέρνηση να μην καταθέσει το «νομοθετικό έκτρωμα», όπως το χαρακτήρισαν.

Επίσης, τονίστηκε ότι η «απεργία είναι απάντηση στη καταστολή και τη βία της κυβέρνησης» και, όπως σημειώθηκε, «ούτε φιμωνόμαστε, ούτε σταματάμε».

Παράλληλα, απεργιακή συγκέντρωση σημειώθηκε και στην πλατεία Κοραή, με τους διαμαρτυρομένους να φτιάχνουν δύο σειρές και να φωνάζουν συνθήματα.

Την ίδια ώρα, με κύρια αιτήματα τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας, την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τη διενέργεια μαζικών τεστ για την Covid και τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής απεργίας. Επίκεντρο των κινητοποίησεων της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) ήταν η πύλη του Ιπποκρατείου.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ, Γιάννης Κούτρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι κλινικές Covid σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης είναι γεμάτες και ότι σε κάθε εφημερία γίνονται πάρα πολλές εισαγωγές. Επεσήμανε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν όλα τα τμήματα των νοσοκομείων και ότι υπάρχουν καθημερινά δεκάδες κρούσματα στους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος, δε, στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία περιστατικών Covid και τις μετακινήσεις προσωπικού δημοσίων νοσοκομείων σ’ αυτές, είπε: «Η δήθεν επίταξη σημαίνει στην πράξη επίταξη του δημόσιου τομέα από τον ιδιωτικό. Η κυβέρνηση βάζει τους εργαζόμενους του δημόσιου συστήματος υγείας να δουλέψουν για τον ιδιωτικό τομέα υγείας και εξακολουθεί η δήθεν επίταξη να είναι με αδρή αποζημίωση. Διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας και αποδεικνύεται η ανεπάρκεια του ιδιωτικού συστήματος και των ιδιωτών, που τόσο καιρό έλεγαν ότι έχουν πολύ καλές υπηρεσίες και τώρα ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να περιθάλψουν ασθενείς με Covid».

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η χώρα βρίσκεται σε απεργιακούς ρυθμούς, λόγω της απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ.

Ακινητοποιημένοι θα είναι σήμερα οι συρμοί του Μετρό και του Ηλεκτρικού, ενώ οι εργαζόμενοι στο Τραμ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς σε απεργία κατεβαίνουν τα ναυτεργατικά σωματεία και συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων και η Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών.

Την ίδια ώρα απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο συζητείται στη Βουλή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή