Αεροδιακομιδή ασθενών: Η δύσκολη μάχη με τον χρόνο

Αεροδιακομιδή ασθενών: Η δύσκολη μάχη με τον χρόνο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα έφτασε το μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε τρεις ασθενείς που νοσούν με Covid-19 από τη Δράμα, την πρώτη αεροδιακομιδή από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική.

Μιλώντας νωρίτερα στο kathimerini.gr, o διευθυντής του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ανέφερε πως η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη και το C-130 αναμένετο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. «Ο χρόνος παίζει πάντοτε σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες, όμως εμείς κάνουμε τα αδύνατα δυνατά», ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου, υπογραμμίζοντας πως χρειάζονται πολύ λεπτοί χειρισμοί.

Από το καλοκαίρι το ΕΚΑΒ, πάντα σε συνεργασία με τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 50 αεροδιακομιδές ασθενών με κορωνοϊό από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Όσον αφορά στα τεχνικά σημεία, o διευθυντής του ΕΚΑΒ επεσήμανε πως κάθε φορά που πραγματοποιείται αεροδιακομιδή μπορούν να μεταφερθούν έως και τρεις ασθενείς -το ανώτερο- μέσα στις ειδικές κάψουλες και συνοδευόμενοι από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. «Μπορούν να μεταφερθούν μέχρι τρεις ασθενείς και όσες φορές χρειαστεί μέσα στη μέρα», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το πώς δίνεται η εντολή για μία αεροδιακομιδή ο κ. Παπαευσταθίου τόνισε πως αυτό γίνεται μόνο με απόφαση του θεράποντα ιατρού του εκάστοτε ασθενή.

Σημειώνεται πως το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας διαθέτει δέκα ειδικές κάψουλες για τη μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό.

Όσον αφορά τους τρεις ασθενείς με κορωνοϊό από τη Δράμα, αυτοί μεταφέρθηκαν οδικώς στο αεροδρόμιο της Καβάλας, όπου και τους περίμενε το αεροσκάφος της Π.Α.

Οι ηλικιωμένοι, δύο 76χρονοι και ένας 75χρονος – και οι τρεις συνοδεύονταν από ιατρούς, οι οποίοι και έχουν την ευθύνη έως ότου οι ασθενείς εισαχθούν σε νοσοκομείο της Αττικής- θα διακομιστούν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή