Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα παρά την υποχώρηση κρουσμάτων
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα παρά την υποχώρηση κρουσμάτων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων ότι ο αριθμός των πολύ σοβαρών περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά και οι απώλειες ασθενών θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμη και εάν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δείξει σημάδια υποχώρησης, επιβεβαιώνουν τα νέα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Χθες 608 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, καταγράφηκαν 99 νέοι θάνατοι ασθενών και εντοπίστηκαν από τους ελέγχους 2.018 νέα κρούσματα. Μία εβδομάδα πριν, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν 499, είχαν καταγραφεί 59 θάνατοι και 3.227 νέες διαγνώσεις. Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να «πρωταγωνιστεί» σε αυτή την πανδημία με 562 νέα κρούσματα χθες, έναντι 408 στην Αττική.

Η επιμονή της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, παρά το lockdown, αποτυπώνεται στα νοσοκομεία, τα οποία λειτουργούν μονίμως στο «κόκκινο» και με πληρότητα που αγγίζει το 100%. Στη Θεσσαλονίκη χθες, το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε την εφημερία έχοντας και τις 42 κλίνες Εντατικής κατειλημμένες (αναμενόταν να ανοίξουν επιπλέον τέσσερις σε άλλες ειδικές μονάδες), στην Αλεξανδρούπολη χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν 21 ασθενείς διασωληνωμένοι και ετοιμάζονταν να ανοίξουν έξι κλίνες στον χώρο των χειρουργείων.

Η πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και η συνεχιζόμενη αύξηση των σοβαρών περιστατικών COVID-19 που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ οδήγησαν χθες και στην πρώτη αεροδιακομιδή περιστατικών από τη Βόρεια Ελλάδα σε νοσοκομεία της Αθήνας. Λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης του νοσοκομείου Δράμας –και οι 12 κλίνες Εντατικής ήταν χθες κατειλημμένες–, οι γιατροί του νοσοκομείου κάλεσαν το ΕΚΑΒ τα ξημερώματα της Πέμπτης, ζητώντας τη διακομιδή ασθενών σε άλλη μονάδα. Από το ΕΚΑΒ τους ζητήθηκε να εντοπίσουν τρεις ασθενείς οι συγγενείς των οποίων δέχονται να γίνει διακομιδή σε νοσοκομείο της Αθήνας. Σημειώνεται ότι με C-130 μπορούν να διακομισθούν ταυτόχρονα έως τρεις ασθενείς σε φορητούς θαλάμους αρνητικής πίεσης (κάψουλες).

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα παρά την υποχώρηση κρουσμάτων-1Στις 10 π.μ. ένα C-130, με τρεις γιατρούς και 4 διασώστες του ΕΚΑΒ, αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για το «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας, στο νοσοκομείο της οποίας είχαν στο μεταξύ μεταφερθεί οι ασθενείς. Η αεροδιακομιδή ολοκληρώθηκε το απόγευμα, όταν λίγα λεπτά μετά τις 5 μ.μ. το C-130 έφτασε στην Ελευσίνα και οι ασθενείς διακομίσθηκαν με ασθενοφόρα στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν». Τον συντονισμό της επιχείρησης είχαν ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του κέντρου, Πύρρος Δημήτρης.

Με κάψουλα

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Παπαευσταθίου, οι αεροδιακομιδές διασωληνωμένων ασθενών με κάψουλα απαιτούν πιο πολύπλοκες διαδικασίες προκειμένου οι ασθενείς να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Σε αντίθεση με τις άλλες αεροδιακομιδές, όπου οι ασθενείς διακομίζονται με ασθενοφόρο στο αεροδρόμιο για να επιβιβασθούν στο αεροπλάνο ή στο ελικόπτερα, οι κάψουλες και το ιπτάμενο προσωπικό μεταφέρονται στο νοσοκομείο για να παραλάβουν τους ασθενείς. Ο διασωληνωμένος ασθενής τοποθετείται στην κάψουλα και, πριν αυτή κλείσει, γίνονται επιπλέον χειρισμοί από τους γιατρούς, όπως ρύθμιση του αναπνευστήρα, της φαρμακευτικής αγωγής, σύνδεση των μόνιτορ κ.ά., ώστε να γίνει με ασφάλεια η διακομιδή. Εν συνεχεία ο ασθενής, στην κλειστή πλέον κάψουλα, διακομίζεται στο αεροδρόμιο για να ξεκινήσει η αεροδιακομιδή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα άλλοι τέσσερις ασθενείς με COVID-19 χρειάστηκε να διακομισθούν με πτητικά μέσα σε νοσοκομεία, ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις οι διακομιδές έγιναν από νησιά του Αιγαίου προς την Κρήτη και την Αθήνα. Ειδικότερα, δύο ασθενείς από τη Ρόδο και ένας από την Πάτμο διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία της Κρήτης, και ένας ασθενής από την Ανδρο στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Ο «μαύρος» Νοέμβριος και ο γρίφος του lockdown