Προβλήματα με το κτηματολόγιο στη Λέσβο

Προβλήματα με το κτηματολόγιο στη Λέσβο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβρασμό βρίσκεται μια περιοχή της Λέσβου εξαιτίας του κτηματολογίου. Οπως υποστηρίζουν τοπικοί παράγοντες, τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν πριν από 20 χρόνια, δεν λύθηκαν με την απόφαση της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» να τις επανεξετάσει. Τα δε κτηματολογικά στοιχεία οριστικοποιούνται στο τέλος του έτους. Από την πλευρά της, η εταιρεία παραδέχεται τα προβλήματα που υπήρξαν στα παλιά προγράμματα, υποστηρίζει όμως ότι οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν αδιαφορήσει επιδεικτικά τόσο για το πρόγραμμα επανεξέτασης των περιοχών αυτών, όσο και για την κτηματογράφηση του υπολοίπου του νησιού που «τρέχει» αυτή την περίοδο.  

Προ ημερών, η Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Λέσβου, συνεπικουρούμενη από άλλους φορείς του νησιού, απέστειλε επιστολή στους βουλευτές της περιοχής και στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ζητώντας την παρέμβασή τους. Οπως επισημαίνουν, τα προβλήματα ξεκίνησαν το 1998 με την κτηματογράφηση 13 δημοτικών ενοτήτων του νησιού, ανάμεσα στις οποίες η Μυτιλήνη, η Μόρια και ο Μεσαγρός. «Η κτηματογράφηση δημιούργησε πολλά προβλήματα. Στη Μυτιλήνη, ολόκληρα κτίρια έβγαιναν σε λάθος οικοδομικά τετράγωνα, οι δρόμοι αλλού γι’ αλλού, το ένα χωράφι μέσα στο άλλο», λέει ο Περικλής Αντωνίου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.  

Το ζήτημα είχε γίνει αντιληπτό από την εταιρεία του κτηματολογίου. Οπως προέκυψε από τους ελέγχους, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στα χωράφια: στη μεν αστική περιοχή σε σύνολο 9.790 γεωτεμαχίων εντοπίστηκε διαφορά μεγαλύτερη του 30% στα 902 (ποσοστό 9%), ενώ στην αγροτική περιοχή, σε σύνολο 939 χωραφιών, διαφορά μεγαλύτερη του 30% υπάρχει στα 207 (ποσοστό 22%). Παρά τα προβλήματα, το κτηματολόγιο ξεκίνησε να λειτουργεί στο νησί το 2005. «Το χειρότερο είναι η αναστάτωση που έφερε στην κοινωνία χωρίς λόγο», εκτιμά ο κ. Αντωνίου. «Θα σας πω το εξής απλό παράδειγμα. Η γυναίκα μου και ο κουνιάδος μου είχαν εξ αδιαιρέτου ένα οικόπεδο, υπέβαλαν και οι δύο δήλωση, αλλά στο κτηματολόγιο φαίνεται μόνο ο ένας. Πολλοί σέρνονται στα δικαστήρια με τους γείτονές τους και άλλοι αποφάσισαν ότι τα έξοδα των δικαστηρίων είναι τόσα που καλύτερα να χάσουν την ιδιοκτησία που είχαν».

Το κτηματολόγιο, αναγνωρίζοντας το υψηλό ποσοστό των προβλημάτων στη Λέσβο, στη Χίο και στη Λευκάδα, προέβλεψε με νομοθετική ρύθμιση τον επαναπροσδιορισμό των οικοπέδων στον χάρτη στις περιοχές αυτές. Αρχικά κάλεσε όσους είχαν πρόβλημα να το δηλώσουν και κατόπιν, το 2019, ξεκίνησε την επανεξέταση της προβληματικής περιοχής (10.486 οικόπεδα). Η διαδικασία προέβλεπε νέες αυτοψίες, παρουσία των ιδιοκτητών, κάτι που στην πράξη δεν λειτούργησε. «Αλλος μένει Λέσβο, άλλος Αθήνα, άλλος Αυστραλία… Πώς θα βρεθούν όλοι μαζί στο ίδιο σημείο;» λέει ο τοπογράφος Παράσχος Τσεσμελής, που συμμετείχε σε ομάδα του τοπικού ΤΕΕ για το πρόβλημα. 

Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» όμως δίνει μια άλλη πλευρά. Απαντώντας στην «Κ», η εταιρεία αναγνωρίζει το πρόβλημα που υπήρξε στο παλιό πρόγραμμα κτηματογράφησης, υποστηρίζει όμως ότι η προσπάθεια επαναχωροθέτησης των ακινήτων προσκρούει… στην αδιαφορία των πολιτών, όπως άλλωστε και το πρόγραμμα κτηματογράφησης του υπόλοιπου νησιού, στο οποίο έχει δηλωθεί μόλις το 41,5% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων. Ενδεικτικό είναι ότι στο σύνολο των 10.485 γεωμεταχίων, αυτοψίες για τον επαναπροσδιορισμό των ορίων έγινε μόνο στο 51% λόγω μη προσέλευσης των ιδιοκτητών, ενώ εξ αυτών μόλις το 2% έχει τη συναίνεση και των ομόρων ιδιοκτητών. Το ζήτημα είναι ότι τα κτηματολογικά στοιχεία για τις περιοχές του παλιού προγράμματος κτηματογράφησης οριστικοποιούνται στο τέλος του έτους λόγω παρέλευσης 15ετίας από τη λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου και πλέον χάνεται και η δυνατότητα διεκδίκησης αλλαγών μέσω της δικαστικής οδού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή