«Ασφυκτική» πίεση στη Βόρεια Ελλάδα – «Συναγερμός» και για την Πάτρα

«Ασφυκτική» πίεση στη Βόρεια Ελλάδα – «Συναγερμός» και για την Πάτρα

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονη ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, με την πόλη της Δράμας να δοκιμάζεται πιο έντονα από την έξαρση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση στην περιοχή της Αχαΐας, γεγονός που -όπως είπε- επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες και ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε αυτό.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων, ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα, την προσεχή Δευτέρα.

«Ασφυκτική» πίεση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εξαιτίας της «ασφυκτικής» πίεσης που δέχεται το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, μεταβαίνει για παροχή βοήθειας ομάδα ιατρών από τη Θεσσαλονίκη, την ώρα που ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, αναφέρει πως οι Μονάδες έχουν γεμίσει.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «αυτό που ανησυχεί είναι ότι δεν ελαττώνονται οι νοσηλείες στο νοσοκομείο, με το που δίνεται εξιτήριο τα κρεβάτια ξαναγεμίζουν».

Όπως ο ίδιος σημείωσε, το νοσοκομείο αυτή την στιγμή από τις 240 κλίνες που έχει τις 140 τις μετέτρεψε σε Covid. «Έχουμε αναπτύξει τρεις κλινικές απλές Covid, δυναμικής 140 κλινών και αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 136 ασθενείς ενώ όσο αφορά τις ΜΕΘ από τα έξι κρεβάτια που είχαμε τα κάναμε 12 και αυτή την στιγμή είναι όλα κατειλημμένα. Καθημερινά γίνονται εισαγωγές. Στο χειρουργείο μέσα έχουμε αναπτύξει τρία κρεβάτια μονάδας αυξημένης φροντίδας (μεταβατικό στάδιο πριν τη ΜΕΘ)».

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, ενώ χθες έγινε η αεροδιακομιδή των ασθενών, σήμερα πάλι υπάρχουν δύο ασθενείς που αναμένεται να μετακινηθούν σε άλλες ΜΕΘ. «Αναζητούμε μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου υπάρχει κρεβάτι θα μεταβούν και οι συγκεκριμένοι ασθενείς».

Όσον αφορά το προσωπικό του νοσοκομείου εξήγησε πως έγιναν γύρω στις 43 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, αλλά -όπως είπε- αυτή την στιγμή 80 νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και 25 γιατροί νοσούν από τον κορωνοϊό. Δηλαδή 105 άτομα είναι εκτός. «Από τους 11 γιατρούς της παθολογικής κλινικής που πρέπει να έχει με βάση το οργανόγραμμα υπηρετούν μόνο τέσσερις, εκ των οποίων οι δύο νοσούν», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Β. Κικίλιας: «Δεν θα αφήσω κανέναν να διασαλέψει τη μάχη που δίνουν οι Δραμινοί»

Σε δηλώσεις του στο Open, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως «δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας με τον κορωνοϊό».

Όπως είπε, το νοσοκομείο της Δράμας «είχε τρεις ΜΕΘ και τώρα εχει 12. Έχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και κάνουν όλοι μια συγκλονιστική προσπάθεια. Δεν θα αφήσω κανέναν να διασαλέψει τη μάχη που δίνουν οι Δραμινοί και το νοσοκομείο τους».

«Μιλάμε για πανδημία που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος. Η μια πόλη θα στηρίξει την άλλη. Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία»

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προειδοποίησε για τη αύξηση των κρουσμάτων στις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας, σημειώνοντας πως αυτό φέρνει στο τραπέζι το σενάριο να ισχύσει lockdown «δύο ταχυτήτων».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε πως «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία», ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι. 

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και «πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές». Ωστόσο, όπως ανέφερε, η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσει σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα.

«Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα παρά την υποχώρηση κρουσμάτων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή