Επιτροπή εμπορικών σημάτων: Σε εκκρεμότητα αιτήσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί από τον Μάιο

Επιτροπή εμπορικών σημάτων: Σε εκκρεμότητα αιτήσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί από τον Μάιο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν στραβό το κλήμα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος». Κάπως έτσι μοιάζει η κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά την εξέταση των αιτημάτων για κατοχύρωση εμπορικών σημάτων από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η διαδικασία που προ πανδημίας δεν διεκδικούσε και βραβείο ταχύτητας, πλέον λόγω και των όποιων δυσκολιών έχουν επιφέρει τα περιοριστικά μέτρα, καθυστερεί σε επικίνδυνο βαθμό προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα.

Οπως καταγγέλλουν στην «Κ» εκπρόσωποι επιχειρήσεων –μεταξύ αυτών και πολύ γνωστές βιομηχανίες του κλάδου των τροφίμων– εκκρεμούν αιτήσεις για κατοχύρωση εμπορικών σημάτων τους, οι οποίες κατατέθηκαν από τον Μάιο. Εξι μήνες μετά, οι αιτήσεις δεν έχουν συζητηθεί. Μάλιστα, όταν οι αρμόδιοι νομικοί σύμβουλοι των επιχειρήσεων απευθύνθηκαν στην υπηρεσία του υπουργείου για το πότε θα εξετασθεί ο φάκελος της αίτησής τους, η απάντηση που έλαβαν ήταν «τον Ιανουάριο του 2021 και βλέπουμε». Με άλλα λόγια, θα απαιτηθούν τουλάχιστον οκτώ μήνες!

Από τα στοιχεία σχετικά με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί τις τελευταίες ημέρες, π.χ. στις 25 Νοεμβρίου, προκύπτει ότι τώρα εξετάζονται αιτήματα που είχαν κατατεθεί έως τον Απρίλιο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση αυτή υφίσταται παρά το γεγονός ότι προβλέπεται η διαδικασία ηλεκτρονικής κατάθεσης σήματος και ενώ –υποτίθεται– αρκετές επίσης από τις εσωτερικές διαδικασίες μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά, εξ αποστάσεως.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι ούτε προ πανδημίας η εξέταση των αιτημάτων γινόταν με ταχείς ρυθμούς, κάτι που συνδέεται με το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αποφασίζουν να κατοχυρώσουν τα σήματά τους, ενώ την ίδια ώρα το προσωπικό παραμένει λίγο πολύ το ίδιο. Για παράδειγμα, στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, πριν δηλαδή από την καταγραφή κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα και πριν βεβαίως από τη λήψη οποιουδήποτε περιοριστικού μέτρου εξετάζονταν αιτήσεις που είχαν κατατεθεί τον Αύγουστο του 2019, δηλαδή 5 μήνες πριν.

Ποιος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτημα για κατοχύρωση εμπορικού σήματος, αλλά η εξέταση του αιτήματος εκκρεμεί; Να αντιγράψει στο μεσοδιάστημα το εμπορικό σήμα κάποιος ανταγωνιστής, κάτι που σημαίνει αυτομάτως απώλεια εσόδων, αλλά και επιπλέον κόστος στη συνέχεια, καθώς η διαμάχη μπορεί να καταλήξει στα δικαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή