Μειώνεται η γραφειοκρατία στον ΑΣΕΠ

Μειώνεται η γραφειοκρατία στον ΑΣΕΠ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτόματα, χωρίς τη μεσολάβηση του δικαιούχου, θα αντλεί τα απαιτούμενα πιστοποιητικά δημοτολογικής κατάστασης ο ΑΣΕΠ ύστερα από την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών με το πληροφοριακό σύστημα του ΑΣΕΠ. Η διασύνδεση, που πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιτρέπει την άντληση από τον ΑΣΕΠ των δεδομένων γέννησης, πλήθους τέκνων και οικογενειακής κατάστασης των υποψηφίων.

Με τον τρόπο αυτό, οι υποψήφιοι θα απαλλάσσονται μελλοντικά από την προσκόμιση των αντίστοιχων πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, καθώς τα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας. Μειώνεται έτσι σημαντικά η γραφειοκρατία για χιλιάδες πολίτες που λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο στους διαγωνισμούς πλήρωσης θέσεων του δημοσίου τομέα, αλλά και για τον ίδιο τον φορέα.

Περαιτέρω, η διαλειτουργικότητα αυτή ικανοποιεί μια διαχρονική ανάγκη του ΑΣΕΠ για άμεση άντληση των στοιχείων δημοτολογικής κατάστασης, ώστε να διασφαλίζεται με τον πλέον ισχυρό τρόπο η εγκυρότητα των στοιχείων, όπως αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ενδεικτικά, μόνο για το 2019, υπολογίζεται ότι ο αριθμός υποψηφίων για πλήρωση θέσεων με σύμβαση ορισμένου χρόνου (εποχικό προσωπικό) ανήλθε σε 250.000, εκ των οποίων οι 200.000 υπέβαλαν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, όπως προβλεπόταν. Αντίστοιχα, για την πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού, ο αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 296.000, εκ των οποίων οι 73.000 υπέβαλαν αντίστοιχα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. O έλεγχος και μόνο αυτών των χιλιάδων πιστοποιητικών επιβάρυνε σημαντικά τις επιτροπές αξιολόγησης και προκαλούσε καθυστερήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή