Εκκλησία, lockdown και δελφίνοι

Εκκλησία, lockdown και δελφίνοι

Ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει τι γίνεται, τόνισε στην «Κ» παράγων με άμεση γνώση του όλου κλίματος στην Ιεραρχία

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καταιγισμό τηλεφωνημάτων εκδηλώθηκε η αγωνία όλων των μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πορεία της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, ο οποίος νοσηλεύεται προσβληθείς από κορωνοϊό στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να καθησυχάσει τους μητροπολίτες, στέλνοντας μήνυμα –αμέσως ή εμμέσως– προς πάσα κατεύθυνση ότι εξακολουθεί να κρατάει γερά το τιμόνι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως δήλωσαν στην «Κ» εκκλησιαστικές πηγές, ότι το ενδιαφέρον μερίδας ιεραρχών δεν αποτυπωνόταν αποκλειστικά και μόνο όσον αφορά την ανθρώπινη διάσταση. Δηλαδή, μερικοί επικοινώνησαν με άλλους μητροπολίτες, με θέμα την «επόμενη μέρα», προβάλλοντας οι ίδιοι ως διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου. «Ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει τι γίνεται», τόνισε στην «Κ» παράγων με άμεση γνώση του όλου κλίματος…

Ειδικότερα, η ασθένεια του κ. Ιερωνύμου έδωσε λόγο ώστε επίδοξοι δελφίνοι του αρχιεπισκοπικού θρόνου να κινηθούν για να προβάλουν τις ηγετικές τους προσδοκίες εντός της Εκκλησίας. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξαν μητροπολίτες που έθεσαν τον προβληματισμό τους σε άλλους αρχιερείς για την «επόμενη μέρα».

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται μητροπολίτης από την Αττική αλλά και έτερος από την νησιωτική Ελλάδα. Και οι δύο, οι ίδιοι ή και μέσω των πρωτοσύγκελλών τους, με τηλεφωνήματα σε άλλους ιεράρχες έθεσαν τον προβληματισμό τους για τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή μάλιστα που δεν λείπουν οι επικρίσεις κατά της Εκκλησίας ότι μητροπολίτες και ιερείς δεν τηρούν με αυστηρή προσήλωση τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Αλλωστε, το άμεσο ζήτημα που θα τεθεί είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση με τους ναούς, μετά την άρση του σημερινού lockdown. 

Οι δύο τάσεις

Εντός της Ιεραρχίας των 81 μητροπολιτών υπάρχουν φωνές που επικρίνουν την κυβέρνηση για αυστηρή στάση έως τώρα έναντι της Εκκλησίας και ζητούν δυναμική παρέμβαση της Εκκλησίας υπέρ του ανοίγματος των ναών. Η στάση αυτή υποκρύπτει και ένα μήνυμα προς την πολιτική σκηνή της χώρας αλλά και προς τον κ. Ιερώνυμο. Η θέση αυτή εκπέμπεται από τον μητροπολίτης της Αττικής. Με διαφοροποίηση έναντι του επίδοξου «αντιπάλου» του πάνω στο θέμα του ανοίγματος των ναών, επιχείρησε τις προηγούμενες ημέρες να εμφανίσει τα δικά του ηγετικά προσόντα ο νησιώτης μητροπολίτης. Χαρακτηριστικά, σε συνομιλίες με τους άλλους μητροπολίτες, φέρεται να εξέφραζε και εκείνος τον προβληματισμό του για την κυβερνητική στάση αλλά έκλινε περισσότερο υπέρ της προσπάθειας η κυβέρνηση να πειστεί πολιτικά – μια προσπάθεια που ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να υποστηρίξει με επάρκεια. Εμπειρος κυβερνητικός παράγων ανέφερε στην «Κ» ότι οι δύο αυτοί ιεράρχες θεωρούν ότι η πολιτική συγκυρία σε συνδυασμό με την πανδημία τούς «ευνοεί». Δεν λείπουν βέβαια και άλλοι ιεράρχες-δελφίνοι. Είναι ενδεικτικό ότι το τοπίο προκάλεσε (αναμενόμενα) δηκτικά σχόλια και φραστικά αλληλομαχαιρώματα. Ετσι ιεράρχες που φέρεται να είναι φίλα προσκείμενοι στους δύο δελφίνους έβαζαν στα λεγόμενα περί παρασκηνιακών κινήσεων και ακόμη έναν ιεράρχη, από την Πελοπόννησο. Βέβαια, στο κάδρο εκείνων που έχουν βλέψεις για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο υπάρχουν και μητροπολίτες από τη Θεσσαλία, τη Βορειοανατολική Ελλάδα, τη Δυτική Ελλάδα. Ομως αυτό που προβληματίζει πολλούς –υποστηρίζεται μεταξύ των εξωεκκλησιαστικών παρατηρητών– είναι πως η συγκυρία του κορωνοϊού ευνοεί ακραίες και όχι συνετές φωνές. Ετσι, όπως ελέχθη στην «Κ», υπάρχουν ορισμένοι δελφίνοι που προς το παρόν ψηφίζουν… Ιερώνυμο, λόγω της μετριοπάθειάς του. 

Δεν λείπουν βέβαια και τα «πιπεράτα» γεγονότα εντός της εκκλησιαστικής ζωής, όπως η προ ημερών επικοινωνία μητροπολίτη της Δυτικής Ελλάδας με τον κ. Ιερώνυμο, την οποία ο μητροπολίτης δημοσιοποίησε κατόπιν λέγοντας ότι «ο Αρχιεπίσκοπος χάρηκε ιδιαίτερα». Βέβαια, είναι γνωστό ότι ο εν λόγω μητροπολίτης κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε επιτεθεί με σφοδρότητα δημοσίως στον κ. Ιερώνυμο. Οπως όμως σχολίασε στην «Κ» κυβερνητικός παράγων, «ο κ. Ιερώνυμος τα γνωρίζει όλα αυτά και τα προσπερνά».

Οι κλειστοί ναοί

Μείζον θέμα για την Ιεραρχία είναι το άνοιγμα των –κλειστών σήμερα– ναών ενόψει των Χριστουγέννων. Αίτημα της Ιεραρχίας είναι οι ναοί να ανοίξουν τουλάχιστον με συγκεκριμένο αριθμό πιστών στο εσωτερικό τους. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό, με δεδομένο ότι θα αρθεί μερικώς το lockdown, παρότι ακόμη το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει μελετήσει το θέμα, αναμένοντας τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Ενδεικτικό της πίεσης είναι ότι το Σάββατο 14 Νοεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση έγινε ύστερα από αίτημα του κ. Ιερωνύμου, με θέμα τα μέτρα για τις εκκλησίες ενόψει Χριστουγέννων. Μάλιστα υπάρχουν μητροπολίτες, κυρίως από το λεγόμενο «χριστοδουλικό μπλοκ», που ζητούν η Εκκλησία να έχει αυστηρή θέση έναντι της κυβέρνησης. Η Ιεραρχία άλλωστε έως τώρα, και παρά τις εξαιρέσεις, δηλώνει ότι στους ναούς τηρεί τα προληπτικά κυβερνητικά μέτρα κατά του κορωνοϊού και το ίδιο ζητεί από τους πιστούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή