Σενάριο για μικρό διάλειμμα από το lockdown

Σενάριο για μικρό διάλειμμα από το lockdown

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στη λήξη του συναγερμού στο σύστημα υγείας βρίσκονται τα μέλη της Επιτροπής Λοιμοξιωλόγων προκειμένου να αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας. 

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος «αρχίζει και κλείνει η ψαλίδα μεταξύ εισιτήριων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία». 

Προσδιόρισε μάλιστα μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου κάνοντας λόγο για «μικρή άρση των μέτρων και μεγάλη προσοχή και Χριστούγεννα μεταξύ μας».

Όπως εξήγησαν ο κ. Γώγος και η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, «χρειάζεται εκτόνωση στο σύστημα υγείας πρώτα και μετά να προχωρήσουμε σε άνοιγμα της κοινωνίας».

«Σιγά σιγά θα έχουμε επάρκεια σε κλίνες» ανέφερε ο κ. Γώγος και τόνισε ότι έχει αρχίσει και η επιπέδωση της καμπύλης.

Πάντως, οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένονται προς το τέλος της προσεχούς εβδομάδας κι αφού ληφθούν υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα (κρούσματα, διασωληνώσεις, κλπ).

Η κυβέρνηση διαμηνύει συνεχώς ότι «προτεραιότητά του είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακοινωθεί ότι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια το λιανεμπόριο, ενώ όλα παραμένουν ανοικτά αναφορικά με την εστίαση. Στο «τραπέζι» επίσης έχει πέσει και το σενάριο η σταδιακή άρση του lockdown να γίνει σε δύο φάσεις. Δηλαδή, να ξεκινήσει από τις λιγότερο επιβαρυμένες περιφέρειες και να ακολουθήσουν –όταν το επιδημιολογικό φορτίο μειωθεί και εκεί– οι υπόλοιπες. Από την άλλη πλευρά ωστόσο προβάλλεται το επιχείρημα ότι η επιδημιολογική εικόνα σε πολλές περιοχές της χώρας μεταβάλλεται με μεγάλη ταχύτητα, οπότε η επιστροφή στο καθεστώς των πορτοκαλί και κόκκινων περιοχών μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.

Πάντως, το πόσο επικίνδυνος είναι ο κορωνοϊός και πόσο εύκολα μπορεί να φέρει στα όριά του οποιοδήποτε σύστημα υγείας καταδεικνύει η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών στη χώρα μας που παρατηρείται εντός του Νοεμβρίου.

Μόλις μέσα σε 16 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 13 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που χρειάστηκαν διασωλήνωση διπλασιάστηκε από 310 σε 607. Kαι αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού, ο αριθμός των διασωληνωμένων στην πλέον «δύσκολη ημέρα» σχετικά με τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, ήταν 93. Αντίστοιχα, πολύ δύσκολες ήταν οι τελευταίες δύο εβδομάδες και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που κατέληξαν λόγω της νόσου. Από τις 14 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 27 δηλώθηκαν 1.105 θάνατοι ασθενών με COVID-19, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς που έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας έως σήμερα.

Ειδικά την τελευταία εβδομάδα, ο μέσος όρος των ατόμων που έχαναν τη μάχη για τη ζωή τους ήταν 97, αριθμός που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η COVID-19 είναι σαν μία απλή γρίπη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή