Μείωση κρουσμάτων σε ρευστό σκηνικό

Μείωση κρουσμάτων σε ρευστό σκηνικό

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα βαρύ, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για εμφανή μείωση των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας, ωστόσο κρούουν τoν κώδωνα του κινδύνου για τον εφησυχασμό των πολιτών.

Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευγγέλου είπε ότι «είναι σαφές πως ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας», σημειώνοντας ότι «τα τεστ επιτέλους δείχνουν μείωση του δείκτη θετικότητας». Δυστυχώς, ωστόσο, «η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας», πρόσθεσε.

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι η επιτροπή θα εξετάσει τα δεδομένα για να εισηγηθεί κάποια πιθανή μικρή άρση των περιοριστικών μέτρων, επισημαίνοντας ότι «βασικές παράμετροι είναι η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και η πίεση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας». 

Ενας ασταθές επιδημιολογικό φορτίο περιέγραψε στην δική του τοποθέτηση, ο κ. Χαρδαλιάς λέγοντας ότι αυτό δεν είναι το ίδιο σε όλη τη χώρα αλλά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, με ορισμένες περιφερειακές ενότητες να είναι πιο επιβαρυμένες.

Οι 18 περιοχές που είναι επιβαρυμένες σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι ακόλουθες (η σειρά έχει μεταβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με βάση τα νέα στοιχεία): η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στην περιοχή της Πιερίας, η οποία όπως τόνισε τους προβληματίζει «μιας και το επιδημιολογικό φορτίο αντί να είναι σταθερό ή να μειώνεται όπως σε άλλες περιοχές αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα». «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία. Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή σε κάθε χωριό, κάθε γωνιά της Πιερίας», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους κάτοικους όλων των παραπάνω επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών, «να παραμείνουν και εκείνοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην προκύψουν οποιεσδήποτε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις». Ωστόσο, όπως επισήμανε, «αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με έντονα επιδημιολογικά φορτία μπορούμε να χαλαρώσουμε. Γιατί, όπως έχουμε δει και στην πράξη, η καλή επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής μπορεί εύκολα να ανατραπεί μέσα σε λίγες ώρες, αν δεν τηρούνται τα μέτρα».

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων στα αστικά κέντρα είναι αισθητή, καθώς ο ενεργός αριθμός καταγραφής των κρουσμάτων είναι κάτω από το 1 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ωστόσο πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις παρατηρήσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες.

Αναφερόμενος στα ενεργά κρούσματα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, όσα ήταν στην αρχή του Νοεμβρίου, εξηγώντας ότι  τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 30% στην Αθήνα και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη. Όπως σημείωσε η ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, εξήγησε τη σημασία μείωσης του δείκτη RT που είναι κάτω από το 1 σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γαργαλιάνος, ανέφερε πως μέχρι την Παρασκευή θα ξέρουμε πώς έχουν εξελιχθεί τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι. «Το R0 έχει μεγάλη σημασία αλλά από την στιγμή που πέφτει ο ρυθμός αναπαραγωγής μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, νοσηλείες, διασωληνωμένους περνάει ένα χρονικό διάστημα και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο και αυτοί μπορεί να διασωληνωθούν, που σημαίνει ότι η αποφόρτιση του συστήματος μπορεί να πάρει και 10 ημέρες ακόμα».

Παράλληλα, δήλωσε πως τα πράγματα έχουν μια σχετική βελτίωση αλλά η σκέψη πρέπει να παραμένει ακόμα στους διασωληνωμένους και τους γιατρούς που μάχονται στα νοσοκομεία ενώ ακόμα το ΕΣΥ πιέζεται. «Επομένως ναι μεν είναι μια αισιόδοξη νότα αλλά δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για οτιδήποτε χωρίς να δούμε να αποσυμπιέζεται το σύστημα σε σημαντικό βαθμό».

Αναφορικά με την άρση του lockdown υπογράμμισε πως θα γίνει με αυστηρούς περιορισμούς, ενώ για το άνοιγμα της εστίασης επεσήμανε πως αν ανοίξει θα ανοίξει με αυστηρούς κανόνες, ενώ πρότεινε ένα νέο τρόπο: «Επιτέλους ας κάνουμε κάτι που κάνουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού, αυτό θα δείχνει την κινητικότητα και θα έχουν κέρδος οι καταστηματάρχες, ενώ θα υπάρχει και μεγαλύτερη ασφάλεια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφέρθηκε στη μικρή μείωση των κρουσμάτων που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο και κατά πόσο αυτή μας επιτρέπει να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων. 

Όπως επεσήμανε, μιλώντας στο Mega, αν και πρόκειται για μία σημαντική μείωση οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. «Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής. Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται».

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης. «Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα, μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότερα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή