Οι εισηγήσεις για τον οδικό χάρτη εξόδου

Οι εισηγήσεις για τον οδικό χάρτη εξόδου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή, άνευ απροόπτου, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει με μήνυμά του τον οδικό χάρτη ανοίγματος της χώρας, με βάση και τα εν εξελίξει επιδημιολογικά δεδομένα.

Όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι το lockdown της 7ης Δεκεμβρίου οδεύει προς νέα παράταση μίας ακόμη εβδομάδας στις 14 Δεκεμβρίου, με επικρατέστερο σενάριο το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Μέρα την ημέρα ωστόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων πριν από τα Χριστούγεννα ιδίως δε αυτών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ακόμη ολιγότερες πιθανότητες επαναλειτουργίας συγκεντρώνει η εστίαση.  

Με δεδομένο τον στόχο της κυβέρνησης να αποφύγει πάση θυσία ένα τρίτο lockdown, αλλά και το διατυπωμένο αίτημα πλήθους ειδικών που ζητούν παράταση των μέτρων ακόμα και μετά την 21η Δεκεμβρίου, φαίνεται πλέον καθαρά ότι το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει ιδιαίτερα συντηρητικά.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα του πρωθυπουργού την Παρασκευή δεν πρόκειται να είναι ένα μήνυμα ημερομηνιών αλλά ένα ασφαλές σενάριο οριστικής εξόδου της χώρας από την υγειονομική κρίση με ορίζοντα την άνοιξη όταν και εκτιμάται ότι θα έχει επιτευχθεί ο εμβολιασμός μίας κρίσιμης «μάζας» του πληθυσμού.

Τα δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν άλλωστε την ρευστότητα του επιδημιολογικού τοπίου ως προς τα κρούσματα, αλλά και την σταθερή πίεση που υφίσταται το υγειονομικό σύστημα.

Προς επίρρωση τούτου, έρχονται και τα ποιοτικά δεδομένα της γεωγραφικής κατανομής που ανέδειξαν επαναφορά της Θεσσαλονίκης στα αρνητικά πρωτεία των κρουσμάτων.

Νέο άλμα με 2.199 κρούσματα

Σε 2.199 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. 

Κατά το ίδιο διάστημα, σημειώθηκαν 111 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 2.517

Παράλληλα, στους 596 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Μήνυμα αισιοδοξίας από Σ. Τσιόδρα

Ωστόσο, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας πως η ανθρωπότητα θα καταφέρει να βγει νικήτρια στη μάχη που δίνει με τον κορωνοϊό.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» στη «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι το HIV/AIDS λειτούργησε ως πυξίδα για τον κορωνοϊό και σημείωσε πως έχουν αναφερθεί πολλαπλές μορφές στίγματος και διάκρισης στην πανδημία της COVID-19, λόγω του φόβου και της αβεβαιότητας η οποία αναδύεται στη διάρκεια μιας πανδημίας.

ΕΜΑ: Πότε θα ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις των εμβολίων

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου των Pfizer και BioNTech κατά της COVID-19.

Ο EMA ανακοίνωσε επίσης πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβολίου της Moderna Inc και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή