Μ. Δερμιτζάκης: Με 2.000 κρούσματα δεν γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα αγοράς

Μ. Δερμιτζάκης: Με 2.000 κρούσματα δεν γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα αγοράς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήσυχος για τον αριθμό των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη εμφανίστηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, επισημαίνοντας ότι με 2.000 νέα κρούσματα, δεν γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι δεν περίμενε να επιβεβαιωθούν περί τα 2.200 κρούσματα, καθώς υπήρχε καθοδική πορεία τις προηγούμενες ημέρες. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων σε σύγκριση με τις προηγούμενες να οφείλεται στο ότι έγιναν περισσότερα τεστ και σημείωσε ότι η καταγραφή θα πρέπει να γίνεται την ημέρα της δειγματοληψίας.

Ο καθηγητής Γενετικής παρατήρησε ότι αν υπάρχουν σταθερά περί τα 2.000 νέα κρούσματα, δεν γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές. Όπως συμπλήρωσε, «αν είναι 1.500 τα κρούσματα είναι διαφορετικό, γιατί σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία μείωσης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει».

Προειδοποίησε δε ότι αν ξαναδούμε σήμερα, Τετάρτη, έναν αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το lockdown όπως πρέπει. «Εγώ χθες περίμενα γύρω στα 1.500-1.600 κρούσματα με βάση το γεγονός ότι το Σάββατο ήταν 1.700. Αν δούμε από 1.800 και κάτω, ακολουθεί την πορεία που ξέραμε. Αν δούμε πάλι πάνω από 2.000 θα ανησυχήσω περισσότερο», συνέχισε. 

Ως προς τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων, είπε ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται, αν και ήδη παρατηρείται μικρή πτώση στους διασωληνωμένους.

2.199 κρούσματα την Τρίτη

Υπενθυμίζεται ότι σε 2.199 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν στη χώρα την Τρίτη, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. 

Κατά το ίδιο διάστημα, σημειώθηκαν 111 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 2.517. Παράλληλα, στους 596 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Μήνυμα αισιοδοξίας από Σ. Τσιόδρα

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας πως η ανθρωπότητα θα καταφέρει να βγει νικήτρια στη μάχη που δίνει με τον κορωνοϊό.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» στη «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι το HIV/AIDS λειτούργησε ως πυξίδα για τον κορωνοϊό και σημείωσε πως έχουν αναφερθεί πολλαπλές μορφές στίγματος και διάκρισης στην πανδημία της COVID-19, λόγω του φόβου και της αβεβαιότητας η οποία αναδύεται στη διάρκεια μιας πανδημίας.

ΕΜΑ: Πότε θα ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις των εμβολίων

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου των Pfizer και BioNTech κατά της COVID-19.

Ο EMA ανακοίνωσε επίσης πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβολίου της Moderna Inc και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή