Στελεχώνεται η εισαγγελική αρχή για διαφθορά, οικονομικό έγκλημα

Στελεχώνεται η εισαγγελική αρχή για διαφθορά, οικονομικό έγκλημα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιλογή των εισαγγελέων που θα συγκροτήσουν τη νέα εισαγγελική δομή, η οποία προέκυψε από πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης με αντικείμενο την πάταξη της διαφθοράς και της οικονομικής εγκληματικότητας, θα προχωρήσει άμεσα ο Αρειος Πάγος.

Μετά τη νομοθετική ρύθμιση, που ισχύει ήδη και οδήγησε στην κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και εκείνης του Οικονομικού Εγκλήματος καθώς και στη δημιουργία μιας ενιαίας εισαγγελικής αρχής για το σύνολο των εγκλημάτων, διαφθορά και οικονομικό έγκλημα, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου θα επιλέξει αύριο Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου τους νέους εισαγγελείς που θα αναλάβουν το βαρύ έργο της αντιμετώπισης έκνομων δράσεων στους τομείς τόσο της διαφθοράς όσο και της οικονομικής εγκληματικότητας.

Συνολικά η νέα εισαγγελική αρχή, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, θα συγκροτείται από 16 εισαγγελείς, με επικεφαλής εισαγγελέα εφετών και τέσσερις ακόμα εισαγγελικούς λειτουργούς από το εφετείο και άλλους οκτώ από τον πρώτο βαθμό, εισαγγελείς πρωτοδικών, από τους οποίους οι επτά θα είναι από την Αθήνα και ένας από Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερος για τη θέση του επικεφαλής της νέας εισαγγελίας φέρεται ο εισαγγελέας εφετών Χρήστος Μπαρδάκης, έμπειρος και σοβαρός εισαγγελέας, ο οποίος ήταν ήδη και επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας πριν από την ψήφιση του νέου νόμου. Μετά τη νομοθετική αλλαγή, η μέχρι πρότινος επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, θα αποτελέσει παρελθόν, όπως και οι συνεργάτες της.

Η νέα Οικονομική Εισαγγελία θα διερευνά τα οικονομικά εγκλήματα που στρέφονται κατά του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή εγκλήματα που κρίνεται ότι βλάπτουν σοβαρά την εθνική οικονομία.

Επίσης, θα διερευνά κάθε υπόθεση διαφθοράς και στην αρμοδιότητά της θα υπάγονται υπουργοί και υφυπουργοί για κακουργήματα που τελούν, εκτός από εκείνα που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Στην αρμοδιότητά της ακόμη ορίζεται να ανήκουν και βουλευτές ή ευρωβουλευτές, αν τελούν κακουργήματα, αλλά και οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης, διοικητές και υποδιοικητές και πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Επίσης, οι διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όταν αυτά χρηματοδοτούνται και επιχορηγούνται από το κράτος.

Παράλληλα, οι οικονομικοί εισαγγελείς θα διερευνούν αυτεπαγγέλτως και φορολογικές υποθέσεις, ενώ θα έχουν εξουσία για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών για διάστημα έως εννέα μηνών.

Η Οικονομική Εισαγγελία δεν θα δεσμεύεται κατά τις έρευνές της από κανένα απόρρητο, φορολογικό, επικοινωνιών ή άλλα, πλην του δικηγορικού.

Στην εποπτεία της νέας εισαγγελίας θα υπάγονται, για τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος, νευραλγικές ελεγκτικές αρχές, όπως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικής Εγκληματικότητας (ΔΕΟΕ), η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Ρητά όμως ορίζεται ότι δεν υπάγεται στην Οικονομική Εισαγγελία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία μόνο με δικό της αίτημα μπορεί να παραγγείλει έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή