Με ταξί στο σχολείο για online μάθημα

Με ταξί στο σχολείο για online μάθημα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε μέρα ένα ταξί περιμένει γύρω στις 7 το πρωί τον 18χρονο μαθητή έξω από το σπίτι του, σε ένα ορεινό χωριό, 30 χιλιόμετρα μακριά από το Λυγουριό Αργολίδας. Ο μαθητής ξυπνάει γύρω στις 6 το πρωί για να είναι έτοιμος να «κατέβει» με το ταξί στο Λυγουριό, όπου και βρίσκεται το λύκειό του. Οταν έκλεισαν τα σχολεία, ένιωσε σαν χαμένος. Ζει με τους δικούς του –είναι από οικογένεια κτηνοτρόφων– σε ένα μέρος που το ιντερνετικό σήμα είναι πολύ χαμηλό ή και ανύπαρκτο, ενώ και τηλεφωνική σύνδεση δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα ο 18χρονος να μην μπορεί να συνδεθεί με τη διαδικτυακή τάξη.

«Ηταν πολύ στενοχωρημένος, μου έλεγε ότι του λείπει το σχολείο, ότι δεν περνάει καλά», αναφέρει στην «Κ» η διευθύντρια του Λυκείου, Ελένη Αγγελοπούλου. Τελικά, η εκπαιδευτικός απευθύνθηκε στους αρμοδίους της τοπικής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έδωσαν το μήνυμα στην Περιφέρεια και αυτή με τη σειρά της ενέκρινε τη μεταφορά του μαθητή με ταξί από το σπίτι στο σχολείο το πρωί με επιστροφή το μεσημέρι. «Είναι πραγματικά ενθουσιασμένος, έστω κι αν έρχεται και κάθεται μόνος του, μπροστά σε έναν υπολογιστή μέσα σε μία άδεια τάξη. Αλλά έστω, βλέπει τους συμμαθητές του μέσα από τον υπολογιστή. Πρέπει να δίνουμε σε όλα τα παιδιά ίδιες ευκαιρίες, δεν μπορούσαμε να αγνοούμε ούτε έναν μαθητή», παρατηρεί η κ. Αγγελοπούλου.

Στο Λύκειο Λυγουριού φοιτούν μαθητές από 8 γειτονικά χωριά. Οι καθημερινές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσουν τα παιδιά αυτά, υποδηλώνουν την ένταση της προσπάθειάς τους να είναι συνεπή στα μαθήματά τους, να προοδεύσουν. Ο 18χρονος, για παράδειγμα, θέλει να σπουδάσει παιδαγωγικά, καθώς αγαπάει πολύ τα παιδιά. «Πρέπει να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να προχωράει η εκπαιδευτική διαδικασία με τα εξ αποστάσεως μαθήματα. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Είναι βέβαια κάτι πρωτόγνωρο», λέει η κ. Αγγελοπούλου.

Τις εμπειρίες τους από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα μοιραστούν οι Ελληνες μαθητές με συνομηλίκους τους από όλη την Ευρώπη. Αυτό αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Παιδείας ύστερα από σχετική πρόταση της Ελληνίδας υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Συγκεκριμένα, σε διαδικτυακή διάσκεψη υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κ. Κεραμέως εισηγήθηκε τη διοργάνωση μιας πανευρωπαϊκής μαθητικής διαδικτυακής συνάντησης, προκειμένου μαθητές από όλη την Ευρώπη να μπορέσουν να ανταλλάξουν εμπειρίες και σκέψεις αναφορικά με την εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και να καταθέσουν προτάσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς. «Είναι πάντα σημαντικό να δίνουμε φωνή στα παιδιά, να ακούμε τις απόψεις τους, είναι άλλωστε οι αποδέκτες όλων των προσπαθειών μας για μια εκπαίδευση που θα τους δίνει περισσότερα και καλύτερα εφόδια για το μέλλον», δήλωσε η κ. Κεραμέως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή