Η αλληλεγγύη και η ζεστασιά κρατούν την κοινότητα των Ρωμιών όρθια

Η αλληλεγγύη και η ζεστασιά κρατούν την κοινότητα των Ρωμιών όρθια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος, το μυαλό μου πάει όλο και περισσότερο στους Ρωμιούς της Πόλης, που φέτος αισθάνονται ακόμα πιο περιορισμένοι και ανήσυχοι. Μεγάλης ηλικίας οι περισσότεροι, επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για τρεις-τέσσερις ώρες, ενώ τα κρούσματα γύρω τους πληθαίνουν. Κοντά στους Πολίτες είναι και οι λεγόμενοι Νεοπολίτες, οι Ελλαδίτες που μετακόμισαν τα χρόνια της κρίσης στη γειτονική χώρα, επειδή βρήκαν δουλειά. Το καλό και για τις δύο περιπτώσεις είναι ότι εδώ και δεκαετίες έχει αναπτυχθεί με στέρεο τρόπο η αλληλεγγύη προς όλα τα μέλη της κοινότητας. Κανείς δεν μένει μόνος ή αφρόντιστος. Υπάρχει έγνοια και αυτό είναι μεγάλη παρηγοριά. 

Η αλληλεγγύη και η ζεστασιά κρατούν την κοινότητα των Ρωμιών όρθια-1
Ο κ. Γιώργος Παπαλιάρης, δεύτερος από αριστερά.

«Ηδη από την αρχή της πανδημίας έχουμε οργανώσει έτσι την κατάσταση ώστε να φθάνουν τρόφιμα, φάρμακα και καθαριστικά σε όσους έχουν δυσκολία να βγουν για ψώνια», μας λέει ο κ. Γιώργος Παπαλιάρης, πρόεδρος της Κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος (Αρναούτκιοϊ) αλλά και του ιστορικού Σταυροδρομίου (Πέραν). «Οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη από την παρουσία μας αλλά και από πιο πρακτική βοήθεια. Εχουμε, λ.χ., μια κοπέλα που πηγαίνει κατ’ οίκον για να τους κουρεύει ή να τους χτενίζει. Ακόμα και ένα τηλεφώνημα, δυο καλά λόγια, περιορίζουν τη μοναξιά».

Η αλληλεγγύη και η ζεστασιά κρατούν την κοινότητα των Ρωμιών όρθια-2
Ο κ. Λάκης Βίγκας (αριστερά), μαζί με Ρωμιούς και Ελλαδίτες.

Τελευταία, μάλιστα, η κοινότητα του Μεγάλου Ρεύματος απέκτησε ένα μικρό πούλμαν με το οποίο γίνονται μεταφορές των μελών προς το νοσοκομείο του Μπαλουκλί. Η πρόσβαση των ορθοδόξων της Πόλης στις εκκλησίες είναι μεν ελεύθερη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι υπεύθυνοι, όπως λέει ο Γ. Παπαλιάρης, ζητούν τον ειδικό κωδικό του τουρκικού υπουργείου Υγείας, ΗΕS (Hayat Eve Sigar), ο οποίος χρησιμοποιείται ευρύτατα εν είδει ιατρικού ιστορικού. Πάντως, ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δένδρο έχει ήδη στηθεί στο προαύλιο του Ναού των Ταξιαρχών στο Μεγάλο Ρεύμα και δίνει την αίσθηση ενός εορταστικού κλίματος έστω και με εμπόδια.

Και ο ίδιος ο Πατριάρχης είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, φοράει μάσκα και συνιστά σε όλους να κάνουν το ίδιο και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα. «Πρέπει να δίνουμε ο ένας κουράγιο στον άλλον», σημειώνει ο κ. Λάκης Βίγκας, άρχων του Πατριαρχείου και από τις πιο δραστήριες μορφές της ομογένειας στην Πόλη. «Προχθές, μετά το εκκλησίασμα της Κυριακής, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πικ νικ στο κοντινό πάρκο, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα. Μην ξεχνάτε ότι την ίδια θαλπωρή με τους Ρωμιούς θέλουν να αισθανθούν και οι Ελλαδίτες που ήρθαν τα τελευταία χρόνια – κάποιοι εκ των οποίων, μάλιστα, έχουν φέρει και τις οικογένειές τους εδώ. Είμαστε ενωμένοι, αγαπημένοι, έτοιμοι να σταθούμε ο ένας στον άλλον», μας λέει στέλνοντας τις ευχές του από τον Βόσπορο.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή