Επελέγησαν οι νέοι οικονομικοί εισαγγελείς

Επελέγησαν οι νέοι οικονομικοί εισαγγελείς

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαέξι συνολικά εισαγγελικούς λειτουργούς που θα συγκροτούν τη νέα Οικονομική Εισαγγελία επέλεξε xθες το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, σε εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης, που ενοποίησε την Εισαγγελία Διαφθοράς κι εκείνη του Οικονομικού Εγκλήματος, ιδρύοντας μια ενιαία εισαγγελική αρχή για θέματα διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας.
Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως επικεφαλής της νέας εισαγγελικής αρχής επέλεξε τον εισαγγελέα εφετών Χρήστο Μπαρδάκη, ο οποίος έως τώρα ήταν επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

Ως αναπληρώτριά του επέλεξε την εισαγγελέα εφετών Κυριακή Στεφανάτου, με θέση ψηλά στη δικαστική επετηρίδα, ενώ ως τακτικά μέλη της νέας εισαγγελίας επελέγησαν οι εισαγγελείς εφετών Παν. Καψιμάλης, Αθανασία Βλάχου και Νικόλαος Ποιμενίδης (είχε διατελέσει προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πειραιά). Αναπληρωτές τους επελέγησαν οι εισαγγελείς Παναγιώτα Φάκου, είχε διατελέσει προϊσταμένη και στην εισαγγελία της Αθήνας, ο Δημ. Πιέρρος και η Ελένη Μαυροπούλου. Οι επιλεγέντες θεωρούνται από τους ικανότερους που διαθέτει η Εισαγγελία Εφετών, με εμπειρία και νομική κατάρτιση.

Από τον πρώτο βαθμό (Πρωτοδικείο) επελέγησαν οι εισαγγελείς πρωτοδικών Αντωνία Γεωργίου και Παναγιώτα Ιωαννίδου και οι αντεισαγγελείς πρωτοδικών Ελένη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Κοντογιάννη, Κατερίνα Κολιοκώστα, Βελισσάριος Χολής και Μιχ. Μιχαλόπουλος (όλοι από την Αθήνα). Από τη Θεσσαλονίκη η Σοφία Διπλοΐδου και η Χαρίκλεια Χουβαρδά.

Επίσης το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας και η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αγγελική Αλειφεροπούλου και ανώτατοι δικαστικοί και εισαγγελείς, επέλεξε ως αρμόδια για θέματα τρομοκρατίας την εισαγγελέα εφετών Σταματίνα Περιμένη, σε αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Τζαβέλα, ο οποίος παρέμεινε επί δώδεκα χρόνια υπεύθυνος σε θέματα τρομοκρατίας με ευδόκιμη υπηρεσία.

Μετά τις σημερινές επιλογές και τη συγκρότηση της νέας εισαγγελικής αρχής, αποτελούν παρελθόν η Εισαγγελία Διαφθοράς και η επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη, καθώς και όλοι οι εισαγγελείς που υπηρετούσαν έως σήμερα είτε στην Εισαγγελία Διαφθοράς είτε στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Η νέα εισαγγελία θα έχει αρμοδιότητα για όλη τη χώρα σε θέματα διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας. Θα διερευνά τα οικονομικά εγκλήματα που στρέφονται κατά του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή εγκλήματα που κρίνεται ότι βλάπτουν σοβαρά την εθνική οικονομία. Επίσης θα διερευνά κάθε υπόθεση διαφθοράς και στην αρμοδιότητά της θα υπάγονται υπουργοί και υφυπουργοί για κακουργήματα που τελούν, εκτός από εκείνα που κατά το Σύνταγμα υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής (άρθρο 86).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή