Στις αρχές της εβδομάδας ο «οδικός χάρτης» για το άνοιγμα

Στις αρχές της εβδομάδας ο «οδικός χάρτης» για το άνοιγμα

Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επίμονα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο οδήγησε την κυβέρνηση σε νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων (έως τις 14 Δεκεμβρίου), με μικρές χαραμάδες «ανοίγματος» να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το σχέδιο για μερική χαλάρωση θα γίνει γνωστό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο οδικός χάρτης για το πώς θα γίνει το άνοιγμα. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα μετά θα δούμε τι θα ανοίξει», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «οι πολίτες ζητούν να ανοίξουμε με ασφάλεια, θα πάρουμε τις αποφάσεις βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, εμείς τους ακολουθούμε», για να προσθέσει ότι «όταν έχουμε εισηγήσεις της επιτροπής, τις λαμβάνουμε υπόψη. Για την παράταση του lockdown δεν μπήκαμε σε αυτή τη συζήτηση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων. Συζητάμε με τους ειδικούς για τα εξειδικευμένα θέματα».

Κληθείς να σχολιάσει για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, επισήμανε ότι «εξετάζουμε πολλούς δείκτες, όχι μόνο τα κρούσματα αλλά και σε τι κατάσταση είναι το ΕΣΥ. Πρέπει να σταθμιστεί ο δείκτης θετικότητας που βαίνει μειούμενος, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Το Rt επίσης πέφτει πιο αργά, κάτι που δείχνει γιατί τα κρούσματα δεν έχουν πέσει όσο θα περιμέναμε. Θετικό είναι ότι υπάρχουν πιο πολλές ελεύθερες κλίνες, όμως δυστυχώς οι ΜΕΘ γεμίζουν».

«Στη βόρεια Ελλάδα είδαμε στοιχεία με εισόδους και εξόδους από τη χώρα και διαπεριφερειακές μετακινήσεις», απάντησε, κληθείς να σχολιάσει τι δεν πήγε βάσει προβλέψεων, ενώ ερωτηθείς για το αν η Επιτροπή είχε εισηγηθεί πιο αυστηρά μέτρα, αποκάλυψε ότι «μόνο ο κ. Βατόπουλος είχε εισηγηθεί πιο σκληρά μέτρα. Η λήψη των μέτρων είναι σε κατάλληλο επίπεδο. Τα μέτρα που λάβαμε είναι αυτά που πρότεινε η επιτροπή στην πλειοψηφία της».

Για τις μετακινήσεις, ανέφερε πως «δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, αν χαρακτηρίσουμε μια περιοχή “χαλαρή” θα υπάρξει και χαλάρωση. Προέχει να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε το φορτίο σε όλη την επικράτεια».

Στις αρχές της εβδομάδας ο «οδικός χάρτης» για το άνοιγμα-1

Εμβολιασμός

Αναφερθείς στα εμβόλια είπε: «Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν μετά την προετοιμασία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων για να εμβολιάζονται πάνω από 2 εκ. πολίτες το μήνα. Αναμένουμε τα εμβόλια τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, περιμένουμε τις αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ. Έχουμε εξασφαλίσει 25 εκατομμύρια εμβόλια, δεδομένου ότι υπάρχουν 2 δόσεις για κάθε πολίτη υπερκαλύπτεται ο εμβολιασμός για κάθε πολίτη για το εμβόλιο που θα είναι προαιρετικό, όχι υποχρεωτικό. Ο εμβολιασμός θα γίνει με προτεραιοποίηση και θα έχουμε ειδική εκστρατεία για να πειστούν όσοι έχουν επιφυλάξεις, στην οποία θα μετέχουν επιφανείς πολίτες. Αυτό που έχει σημασία για να ξέρει ο πολίτης, είναι να ξέρει πως δεν θα λήψει κανένα εμβόλιο για πολίτη που θα ζητήσει να το κάνει».

Tο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ανάγκη να λάβουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 όλοι οι πολίτες, σε όποια ηλικιακή ομάδα και αν ανήκουν, επισήμανε η γιατρός και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη. Τόνισε, μάλιστα, ότι «δεν μπορεί κανένας να ανήκει στο 30%» που αρνείται το εμβόλιο, προσθέτοντας ότι οι μελέτες της τρίτης φάσης των δοκιμών «μας πείθουν» ότι είναι αναγκαίο να χορηγηθεί στους πολίτες. Διαβάστε αναλυτικά

Στις αρχές της εβδομάδας ο «οδικός χάρτης» για το άνοιγμα-2

Εποχικά καταστήματα

Τα εποχικά καταστήματα αναμένεται να λειτουργούν από τις 8:00 έως τις 20:00, ενώ για να μεταβούν σε αυτά οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν sms στο 13033 με τον κωδικό 2.

Σε διευκρινίσεις με αφορμή την επαναλειτουργία των καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη από τις 7 Δεκεμβρίου προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο Μega, ανέφερε ότι τα εποχικά καταστήματα είναι λίγα στον αριθμό, συγκεκριμένα μόλις 110 σε όλη την Ελλάδα και δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό φορτίο, που παραμένει επιβαρυμένο. Εξήγησε ότι αυτά τα καταστήματα έπρεπε να ανοίξουν, καθώς πολλά από τα είδη τους δεν μπορούν να πωληθούν τού χρόνου, όπως για παράδειγμα τα στολίδια πού γράφουν 2021. Πρόσθεσε όμως ότι «εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα τα ξανακλείσουμε», ενώ προειδοποίησε για τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση αδείας για τους παραβάτες.

Επίσης, διευκρίνισε ότι όσα καταστήματα έχουν και παιχνίδια και στολίδια, δεν ανοίγουν.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι μόλις το επιτρέψει η πανδημία, τα επόμενα καταστήματα που σχεδιάζεται να ανοίξουν είναι όσα πωλούν παιχνίδια, βιβλία, κομμωτήρια, ανθοπωλεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή