Ανομία στα ΑΕΙ: Αποφάσεις ευθύνης

Ανομία στα ΑΕΙ: Αποφάσεις ευθύνης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο προπηλακισμός του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη προκάλεσε αποτροπιασμό. Η δύναμη της εικόνας ώθησε τόσο την ελληνική πολιτεία όσο και τις πρυτανικές αρχές των ελληνικών πανεπιστημίων να τοποθετηθούν με αυστηρότητα απέναντι στη διαιώνιση της ανομίας, της ασυδοσίας και εντέλει της ανεξέλεγκτης άσκησης κάθε μορφής βίας στα ΑΕΙ της χώρας. Ο πρωθυπουργός διαβάθμισε την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια ως ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τη χώρα και ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη θεσμοθέτηση ενός σώματος με ειδική εκπαίδευση για την ασφάλεια και τη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων και αυστηρότερες ποινές για αδικήματα που τελούνται εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ωστόσο, η Σύνοδος των Πρυτάνεων επέδειξε μια μάλλον επιφυλακτική στάση υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και τη δυνατότητα «εσωτερικής» αντιμετώπισης των έκνομων ενεργειών που εκτυλίσσονται στα ελληνικά ΑΕΙ.

Με απόλυτο σεβασμό στα θεσμοθετημένα όργανα του ελληνικού πανεπιστημίου, τα οποία υπηρετώ, θεωρώ πως όσο η διευθέτηση τέτοιας βαρύτητας ζητημάτων υπάγεται στην αρμοδιότητα εκλεγμένων οργάνων των πανεπιστημίων, τα ζητήματα αυτά κινδυνεύουν να διαιωνίζονται. Είναι άλλο η φύλαξη των κτιρίων και άλλο η αντιμετώπιση της βίας. Το ελληνικό πανεπιστήμιο οφείλει στην παράδοσή του και στην προοπτική του να μην είναι αιχμάλωτο της ακαδημαϊκής αδράνειας. Οι εκλεγμένες πρυτανικές αρχές έχουμε μερίδιο της ευθύνης για όσα αποτυπώνονται στις αποτρόπαιες εικόνες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες. Εχουμε, επίσης, διαχρονικά μερίδιο ευθύνης και για την παθογένεια δεκαετιών, αυτή της ανεξέλεγκτης βίας κάθε μορφής, που συντηρείται στο όνομα της προάσπισης της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Τα πρόσωπα στις πρυτανικές αρχές έρχονται και φεύγουν, αλλά η παραβατικότητα στο πανεπιστήμιο παραμένει. Η αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων σε όλες τις δημοκρατικές χώρες λειτουργεί χωρίς να περιορίζει την αποτελεσματικότητα στην προστασία και στην ασφάλεια στα ιδρύματα.

Ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα, ως πολίτες πάνω από όλα, έχουμε χρέος να είμαστε ενωμένοι απέναντι στη βία και στην παραβατικότητα. Εχουμε υποχρέωση να αναθεωρήσουμε τα στερεότυπα που μας καθηλώνουν και να ξεπεράσουμε τα φοβικά σύνδρομα και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Οφείλουμε να ακούσουμε την κοινωνία. Να συνεργαστούμε με την πολιτεία και χωρίς εμμονές και παρωπίδες να δοκιμάσουμε νέες λύσεις, τολμηρές και υπεύθυνες. Για να προστατέψουμε τα πανεπιστήμια των παιδιών μας. Την ιδιοκτησία του ελληνικού λαού. Την ελευθερία στη διδασκαλία και στην έρευνα.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι αρχές των πανεπιστημίων πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Ενα βήμα μπροστά από την πολιτεία. Τώρα είναι η ώρα. Αυτό σηματοδοτεί την αληθινή πρόοδο και την προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς. Για να μπορούμε στο τέλος αυτής της θητείας να κοιταζόμαστε στα μάτια, γιατί μέχρι τότε θα έχουν πέσει οι μάσκες.
 
* Ο κ. Στράτος Στυλιανίδης είναι αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή