ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Το σιωπηλό και απόκοσμο «αντίο» στα θύματα του ιού

Το σιωπηλό και απόκοσμο «αντίο» στα θύματα του ιού

Μια άλλη μορφή, πιο απόκοσμη και πιο σιωπηλή, λαμβάνει η τελετουργία για το «τελευταίο αντίο» στους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters, αναφέρεται στο βαρύ απολογισμό της Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο πως οι αρχές δημιουργούν καθημερινά νέους τάφους για τα θύματα της Covid-19.

Το σιωπηλό και απόκοσμο «αντίο» στα θύματα του ιού-1
Φωτ. Reuters//Alexandros Avramidis

Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων και εκεί όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα, τον περασμένο Φεβρουάριο, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Δεν αντιμετωπίσαμε πολλές περιπτώσεις στο πρώτο lockdown. Υπήρχαν λιγότερα θύματα (τότε) και δεν ήταν κάθε μέρα. Αυτές τις μέρες είναι καθημερινά», δήλωσε ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Σταύρος Χατζηβαρίτης.

«Πραγματοποιούνται πέντε με οκτώ κηδείες, σχεδόν κάθε μέρα», ανέφερε.

Στην ανατολική πλευρά της πόλης, στο κοιμητήριο της «Αναστάσεως του Κυρίου», έχουν ανοίξει πολλοί νέοι τάφοι. Το παρεκκλήσι στο χώρο πραγματοποιεί κηδείες, με τους υπαλλήλους να φορούν πλήρη προστατευτική ενδυμασία.

Η σιωπή στο νεκροταφείο διακόπτεται από τις απαλές ψαλμωδίες του ιερέα ή τον ήχο της φτυαρισμένης γης που χτυπάει το τυλιγμένο σε πλαστικό φέρετρο.

Υπάρχουν λουλούδια και οι λιγοστοί θλιμμένοι συγγενείς κρατούν αποστάσεις. «Στον αγαπημένο μου», γράφει ένα στεφάνι… 

Το σιωπηλό και απόκοσμο «αντίο» στα θύματα του ιού-2
Φωτ. Reuters//Alexandros Avramidis