ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ισχυρή αλυσίδα διασποράς

Ισχυρή αλυσίδα διασποράς

Μείωση της καμπύλης των κρουσμάτων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με σταδιακή μείωση στις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, καταγράφουν οι ειδικοί τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, το ιικό φορτίο στη χώρα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εντοπίζονται δύο στα τρία ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, παραμένει υψηλό, σε περιοχές όπως η Πιερία, η Πέλλα, η Ξάνθη κ.ά. δεν διαπιστώνεται μείωση των κρουσμάτων, ενώ η πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτή την εικόνα έδωσαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. 

Χθες ανακοινώθηκαν 1.667 νέα κρούσματα στη χώρα μας και 98 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έως χθες είχαν καταγραφεί 113.185 περιστατικά και 2.804 θάνατοι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 612 ασθενείς. Από τα χθεσινά κρούσματα, 316 εντοπίστηκαν στην Αττική, 363 στη Θεσσαλονίκη, 93 στην Πιερία και 79 στην Ημαθία. Το τελευταίο επταήμερο κατά μέσον όρο καταγράφονταν 1.750 νέα κρούσματα την ημέρα και 360 ασθενείς εισάγονταν σε καθημερινή βάση στα νοσοκομεία. Συνολικά χθες νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία λόγω COVID-19 περίπου 4.000 ασθενείς, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ για τον κορωνοϊό ήταν 84% στην επικράτεια, 79% στην Αττική και 94% στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι περισσότερα από 18.000. «Η αλυσίδα της διασποράς δεν σπάει», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, που απέδωσε το φαινόμενο σε ένα πινγκ πονγκ μεταξύ εργασιακών χώρων και οικογενειακού περιβάλλοντος. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι μολύνονται στον εργασιακό τους χώρο και μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και αντιστρόφως. 

«Σε κάποιες περιοχές τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος εξέφρασε έντονο προβληματισμό για έξι περιοχές της χώρας όπου το επιδημιολογικό φορτίο δεν υποχωρεί και καταγράφεται σταθερός αριθμός ενεργών κρουσμάτων. Αυτές είναι η Πιερία (587 κρούσματα και 80 νοσηλείες), η Ξάνθη (376 και 38), η Δράμα (454 και 83), η Πέλλα (548 και 84), η Φλώρινα (172 και 26) και η Ημαθία (486 και 103). Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε πέντε από τις 13 περιφέρειες της χώρας και το 66,4% των κρουσμάτων είναι στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ μόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εντοπίζεται το 42,3% των ενεργών κρουσμάτων.

Νεα μέτρα

Η δύσκολη κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη δύο επιπλέον μέτρων. Ετσι, από την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα επιτρέπεται η είσoδος στη χώρα σε όσους ανιχνεύονται θετικοί στον κορωνοϊό στα χερσαία σύνορα, ενώ θα απαγορεύονται και οι επισκέψεις στις μονές του Αγίου Ορους. Από τη Δευτέρα, πάντως, ανοίγουν οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών. Οπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παν. Σταμπουλίδης, οι πολίτες για τη μετάβασή τους σε αυτές θα στέλνουν SMS με την επιλογή του κωδικού 2. Τα εν λόγω καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 7 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ.

Ανησυχητικά, πάντως, είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναλύσεις των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη και τα οποία καταγράφουν μια σταθεροποίηση της επιδημίας, αλλά σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας που κάνει τις αναλύσεις, Νίκος Παπαϊωάννου, «ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων στα λύματα, καθώς δείχνουν πως έχει σταματήσει η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε σημείο επικίνδυνο. Εχοντας στον νου τη διεθνή εμπειρία, με βάση και τις μετρήσεις εξορθολογισμού στα λύματα που κάνουμε για τις Βρυξέλλες, το Αμστερνταμ και το Παρίσι, μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι πολύ οριακή για την πόλη, καθώς μπορεί πολύ εύκολα η τάση στη μέτρηση του ιικού φορτίου να γυρίσει και πάλι αυξητικά και μάλιστα με εκθετικό ρυθμό. Και επειδή το σημείο εκκίνησης αυτή τη φορά είναι υψηλό, μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο».