Ιστορία γράφουν οι παρέες του YouTube

Ιστορία γράφουν οι παρέες του YouTube

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 7 Νοεμβρίου, λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση του νέου lockdown, η Εβελίνα Νικόλιζα κοίταξε τον φακό της κάμερας, πήρε το γνωστό σκανδαλιάρικο ύφος, και είπε: «Ξαναμένουμε σπίτι λοιπόν. Ε, δεν γίνεται να μην το περάσουμε μαζί αυτό!». Συνέχισε να μαγνητοσκοπεί την ημέρα της και αφού μόνταρε το υλικό αργά τη νύχτα, ανέβασε το βίντεο στο κανάλι της στο YouTube. Το ίδιο θα συνέβαινε κάθε μέρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες – προς μεγάλη ικανοποίηση των άνω των 100.000 συνδρομητών της. Αν κάτι έχουμε ανάγκη στην καραντίνα είναι η παρέα. Και για 20 λεπτά κάθε ημέρα, η Εβελίνα, ο σύντροφός της Κλεάνθης και ο σκύλος τους, ο Λουκουμάς, μας πρόσφεραν τη δική τους.

Το πρώτο βίντεο καραντίνας της Βανέσσας Μ., έτερης γνωστής youtuber με έδρα τη Ρόδο, ανέβηκε στις 10 Νοεμβρίου. Είχε τίτλο «Vlogdown ημέρα 1», από το vlog και το lockdown. Η νεαρή γυναίκα και μητέρα δύο παιδιών στάθηκε απέναντι από την κάμερά της και είπε στους σχεδόν 50.000 συνδρομητές της: «Πήρα την απόφαση να ξεκινήσω (σ.σ. καθημερινά βίντεο) και παρόλο που το τελευταίο διάστημα νιώθω αρκετά πιεσμένη (σ.σ. είχαν μόλις μετακομίσει σε καινούργιο σπίτι), θα το κάνουμε γιατί μου το ζητήσατε». Κάπως έτσι, παράλληλα με τις δουλειές του σπιτιού, τη φροντίδα των παιδιών, αλλά και την αντιμετώπιση του προσωπικού άγχους σε σχέση με τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, η Βανέσσα φρόντισε να γυρίζει ένα βίντεο την ημέρα, για να κρατάει συντροφιά στους ανθρώπους που την ακολουθούν.

Ιστορία γράφουν οι παρέες του YouTube-1
«Οταν έχεις σχεδόν καθημερινή παρουσία και μπαίνεις στο σπίτι του άλλου, σε νιώθει πολύ κοντινό του άνθρωπο», λέει η Ελενα Πάκου.

Λίγο πριν από το κλείσιμο των σχολείων, στα νέα μέτρα αναφέρθηκε και η Ελενα Πάκου, η οποία διατηρεί το κανάλι mommystyle.gr. «Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μη χάνουμε την αισιοδοξία μας και το χαμόγελό μας και να μη στενοχωριόμαστε», είπε στο κοινό της, που σε μεγάλο βαθμό απαρτίζεται από γονείς με κοινές ανησυχίες με την ίδια. Στο ίδιο βίντεο, μας έδειξε τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου και άλλες λιγότερο αστραφτερές πτυχώσεις της ημέρας της, κλείνοντας το μάτι σε όσους την παρακολουθούν: είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. «Ενα κανάλι στο YouTube είναι, καλώς ή κακώς, ένα βήμα. Θεωρώ ότι είναι χρέος μας όσων έχουμε ένα βήμα να προσπαθούμε να βάζουμε μια θετική πινελιά σε όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας», σημειώνει η ίδια στην «Κ». 

Η Ελενα άνοιξε το κανάλι πριν από δύο χρόνια, φυσική συνέχεια του μπλογκ της που διατηρεί από το μακρινό 2008. Η θεματολογία και στα δύο Μέσα μετατοπίστηκε σταδιακά από την ομορφιά και τη μόδα σε θέματα σπιτιού και γονεϊκότητας, ακολουθώντας την εξέλιξη ζωής της ίδιας. Στη διάρκεια του νέου κύματος της πανδημίας, όσο το άγχος αυξάνεται στον κόσμο, η Ελενα ανεβάζει περιεχόμενο πιο τακτικά, ενώ τα έτσι κι αλλιώς άρτια βίντεό της μοιάζει σήμερα να έχουν ακόμη μεγαλύτερη φροντίδα. 

«Εχει φοβερό ενδιαφέρον ότι αυτού του είδους το περιεχόμενο φαίνεται να έχει ενός είδους θεραπευτική δράση. Μας έρχονται δεκάδες μηνύματα που μας γράφουν “ευχαριστώ που ανεβάζετε βίντεο”. Ακόμη και μια μαμά που η κόρη της βρέθηκε θετική –ευτυχώς, είναι μια χαρά το κορίτσι– βρήκε χρόνο να μου γράψει ότι της κρατάω παρέα. Οταν έχεις σχεδόν καθημερινή παρουσία και μπαίνεις στο σπίτι του άλλου, σε νιώθει πολύ κοντινό του άνθρωπο». Οπως τονίζει, ακόμη και σε «κανονικές» περιόδους, προ κορωνοϊού, διαφαινόταν αυτή η διάσταση των vlogs. «Εχει συμβεί μια μητέρα να μου γράψει ότι ήμουν δίπλα της όταν περνούσε επιλόχειο κατάθλιψη». 

Η Βανέσσα Μ. άνοιξε το ομώνυμο κανάλι πριν από σχεδόν τρία χρόνια, όταν ήταν 7 μηνών έγκυος. «Το πρώτο βίντεο ήταν σκέψεις μπερδεμένες σχετικά με την εγκυμοσύνη. Σκέφτηκα ότι ίσως και άλλες κοπέλες να νιώθουν έτσι», θυμάται μιλώντας στην «Κ». Ομως ήταν μόνον η αφορμή. Πάντα της άρεσε να μοιράζεται τη ζωή της. «Από μικρό παιδί μού άρεσε να μοιράζομαι πράγματα, από ένα ωραίο μέρος, μια σοκολάτα ή μια ταινία. Ετσι και με το κανάλι, ό,τι θεωρούσα ενδιαφέρον, ευχάριστο, ήθελα να το μοιράζομαι με κόσμο». 

Ιστορία γράφουν οι παρέες του YouTube-2
«Δεν ήταν μόνο για εκείνους, αλλά και για εμάς. Νιώθεις ότι ανήκεις κάπου, ότι έχεις κι εσύ μια μεγάλη παρέα», τονίζει η Εβελίνα Νικόλιζα.

Πλέον, το κανάλι έχει γίνει full time, επαγγελματική απασχόληση, αυξάνοντας τις υποχρεώσεις και προς το πολυπληθές κοινό του. Οπως και στην προηγούμενη καραντίνα έτσι και σε αυτήν, η Βανέσσα με τη βοήθεια του συζύγου της ανεβάζουν καθημερινά περιεχόμενο κρατώντας παρέα στους συνδρομητές τους. «Πολλοί έχουν σταματήσει την εργασία τους, δεν περνάνε όλοι καλά. Θέλουμε να τους κρατάμε συντροφιά δείχνοντας μια συνταγή, μια ιδέα για μια ευχάριστη ασχολία, οτιδήποτε θα τους κάνει να ξεχαστούν. Ακόμη και τον άνδρα μου κούρεψα στην κάμερα!». 

Δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα. Η βιντεοσκόπηση διαρκεί όλη την ημέρα –έστω με δίλεπτο άνοιγμα κάμερας κάθε φορά– ενώ το μοντάζ απαιτεί 3-4 ώρες διαρκούς ενασχόλησης. «Δεν ξέραμε εάν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε με δύο μικρά παιδιά». Ομως ο κόσμος φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται τον κόπο, στέλνοντας μαζικά ευχαριστήρια μηνύματα. «Αν δεν υπήρχε ο κόσμος δεν θα υπήρχε αυτό το κανάλι, για εκείνους δουλεύουμε. Οταν σε έχουν ανάγκη και σου ζητάνε κάτι, θα το κάνεις και ας πιεστείς».

«Εχουμε φρικάρει»

Στην προηγούμενη καραντίνα, η Εβελίνα Νικόλιζα είχε καταγχωθεί. «Και πηλούς πήραμε, και το πλέξιμο ξεκίνησα και ό,τι μπορείς να φανταστείς για να δημιουργήσουμε ενδιαφέρον περιεχόμενο», λέει στην «Κ». «Τότε είχαμε ήδη αναπτύξει μιαν άλλη σχέση με τους συνδρομητές μας και μας έρχονταν μηνύματα που μας έλεγαν “έχουμε φρικάρει”. Το σκεφτήκαμε με τον Κλεάνθη και είπαμε να τους κάνουμε παρέα. Δεν ήταν μόνο για εκείνους, αλλά και για εμάς. Νιώθεις ότι ανήκεις κάπου, ότι έχεις κι εσύ μια μεγάλη παρέα». Οι καταστάσεις που ζούσαμε όλοι ήταν πρωτόγνωρες, το στρες έντονο, όμως για την Εβελίνα η εμπειρία εκείνη, η καθημερινή σύνδεση με το κοινό της, καταχωρίστηκε αναμφισβήτητα στα θετικά του lockdown. 

Το δεύτερο lockdown ήταν διαφορετικό. «Αυτή τη φορά δεν αγχωθήκαμε να βρούμε τρελό περιεχόμενο, να παραγγείλουμε πράγματα. Δεν ψωνίσαμε δέκα σακιά αλεύρι με άλλα λόγια», λέει γελώντας. Να, και στην καραντίνα, βρίσκει κανείς τη ρουτίνα του… Ο κόσμος πάντως ανταποκρίνεται ακόμη και σε δυο αληθινές κουβέντες μπροστά στην κάμερα. «Ο κόσμος μάλλον κουράστηκε να βλέπει αψεγάδιαστους, τέλειους ανθρώπους με τέλεια ζωή. Στο Ιντερνετ αναζητούν αλήθεια, ψάχνουν τον εαυτό τους».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή