Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, προβλέπονται για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, σήμερα Δευτέρα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ήδη, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ηπειρωτικά (πλην Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), καθώς και στη Δυτική Κρήτη.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr σε Ασή Γωνιά Χανίων (60 χιλιοστά), Μακροχώρι Βέροιας (46), Παλαιό Σκυλίτσι Ημαθίας (43), Κερασιά Πέλλας (39), Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας (38) και Βίλια Αττικής (36 χιλιοστά).

Φαινόμενα, κατά τόπους ισχυρά, αναμένονται κατά το υπόλοιπο της Δευτέρας στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει έως το μεσημέρι κυρίως στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κατά το Meteo.gr.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν αρχικά στα ηπειρωτικά (πλην Μακεδονίας και Θράκης) και έως το βράδυ σε όλη τη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, που έως το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις με βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και εν συνεχεία δυτικοί νοτιοδυτικοί με μικρή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται νεφώσεις με ισχυρές βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τοπικές καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις από το μεσημέρι θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, αρχικά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και μέχρι το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη δυτική Μακεδονία και από τις βραδινές στις υπόλοιπες περιοχές βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα θαλάσσια πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ, που από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που γρήγορα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά, πρόσκαιρα πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά όμως από το μεσημέρι και από τις νοτιότερες περιοχές βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά στις Κυκλάδες από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ που μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς και αργά τη νύχτα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες που προς το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 και γρήγορα τοπικά 7 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Σάμος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες που προς το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 και γρήγορα 6 με 7 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ισχυροί άνεμοι στη Θεσσαλονίκη

Μεμονωμένα προβλήματα προκάλεσαν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν στους νομούς της Πιερίας και της Ημαθίας.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί έβρεχε, οι άνεμοι που κατά διαστήματα έφθασαν τα 6 μποφόρ είχαν ως αποτέλεσμα να πέσουν δένδρα, να ξηλωθούν τέντες και να μετακινηθούν κάδοι απορριμμάτων, ενώ σε ορισμένες περιοχές αναφέρθηκαν διακοπές ρεύματος.

Η πυροσβεστική κλήθηκε σε δύο περιπτώσεις στην ανατολική Θεσσαλονίκη για κοπές δένδρων και σε μία εξ αυτών, στην Τούμπα, καταγράφηκε ζημιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο από πτώση κλαδιών.

«Έβρεξε» προβλήματα σε Πιερία και Ημαθία

Καταιγίδες έπληξαν την Ημαθία και την Πιερία, όπου η πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για άντληση υδάτων και παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους.

Στην Κατερίνη, λόγω της κακοκαιρίας και της πτώσης δένδρων καταγράφονται μικρές καθυστερήσεις στα δρομολόγια του προαστιακού (Θεσσαλονίκη – Λάρισα), ενώ προβλήματα από υπερχειλίσεις ρεμάτων υπάρχουν σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της Πιερίας.

Σφοδρή κακοκαιρία στη Μαγνησία

Σφοδρή καταιγίδα έπληξε το πρωί τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή, με πολύ δυνατή βροχή, αστραπές και κεραυνούς. Η πολύ έντονη βροχόπτωση άρχισε λίγο μετά τις 7:00 και διήρκησε για περίπου μία ώρα, μετατρέποντας τους δρόμους σε χειμάρρους.

Η νέφωση στην περιοχή του Βόλου είναι πολύ χαμηλή και ιδιαίτερα πυκνή με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλή ορατότητα. Μεγάλες ποσότητες νερού έχουν και οι χείμαρροι Κραυσίδωνας και Ξηριάς, η στάθμη των οποίων έχει ανέβει αρκετά αλλά όχι επικίνδυνα. Κλήσεις για βοήθεια έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, όμως όχι για κάτι σοβαρό, κατά το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγές: ΕΜΥ, Meteo.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή