Έναρξη δημόσιου διαλόγου για φύλαξη ΑΕΙ

Έναρξη δημόσιου διαλόγου για φύλαξη ΑΕΙ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δημόσιο διάλογο θα πυροδοτήσει και επισήμως η σημερινή δημοσιοποίηση της ρύθμισης για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα ΑΕΙ, την οποία παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα έχουν τηλεδιασκέψεις αρχικά με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και κατόπιν με την ηγεσία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, κατά τις οποίες θα παρουσιάσουν τη ρύθμιση.

Οπως δημοσίευσε η «Κ», μεταξύ των κύριων προβλέψεων είναι ότι θεσμοθετείται ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και καθιερώνεται έλεγχος των εισερχομένων με κάρτα εισόδου στα κτίρια. Τα μέλη της ομάδας, τα οποία θα είναι περίπου 1.000, θα έχουν αστυνομικές αρμοδιότητες και θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.). Θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση και θα φορούν ειδική στολή, ενώ θα φέρουν κλομπ και χειροπέδες. Ωστόσο, το σημείο αιχμής είναι ότι τα μέλη της ομάδας θα υπάγονται στην Αστυνομία και άρα σε περίπτωση περιστατικού βίας θα απευθύνονται αρμοδίως στην ΕΛ.ΑΣ., από όπου θα λαμβάνουν και τις εντολές για το πώς θα δράσουν, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αντιπρύτανη. Εντούτοις, οι πρυτάνεις ζητούν η ομάδα να υπάγεται στο ΑΕΙ.
Σημαντικό κρίνεται επίσης ότι έχει καταρτισθεί πειθαρχικό δίκαιο για σωρεία πράξεων (όχι μόνο βίας, αλλά και π.χ. για αντιγραφή), το οποίο θα περιλαμβάνει ποινές όπως η απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις ή και διαγραφή από τη σχολή.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων έχει βέβαια τοποθετηθεί γενικά επί των κυβερνητικών προτάσεων, ύστερα από τη συνάντηση για το ίδιο θέμα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές Νοεμβρίου, ζητώντας η ομάδα να υπάγεται στο ΑΕΙ και όχι στην ΕΛ.ΑΣ. και παράλληλα κάθε ίδρυμα να αποφασίσει τα μέτρα φύλαξης προσαρμοσμένα στους χώρους του και στις ιδιαιτερότητές του. Πάντως, θα υπάρξει νέος γύρος διαλόγου στα ΑΕΙ (ακολουθεί, άλλωστε, και η τακτική συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων στο τέλος της εβδομάδας). Το ίδιο θα γίνει και από την ΠΟΣΔΕΠ.

Από την άλλη, πάντως, υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις από συλλόγους ΔΕΠ. Ενδεικτικά, το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεωρεί ότι «καλύπτεται από την ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων σχετικά με το θέμα της πανεπιστημιακής φύλαξης. Απαιτείται χρηματοδότηση για επαρκή φύλαξη (και όχι αστυνομία) στους ευαίσθητους πανεπιστημιακούς χώρους, η οποία θα αναφέρεται μόνο στα εκλεγμένα διοικητικά όργανα των πανεπιστημίων, και η συζήτηση για προσλήψεις επιπλέον αστυνομικών εν μέσω πανδημίας είναι ανεπίκαιρη και προκλητική». Από την άλλη, δεν λείπουν ΑΕΙ –π.χ. το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο– που έχουν ταχθεί υπέρ των μέτρων ελέγχου της εισόδου στο ίδρυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή