Κοινή ωκεανογραφική αποστολή για τη χαρτογράφηση της θαλάσσιας περιοχής Σάμου και Ικαρίας

Κοινή ωκεανογραφική αποστολή για τη χαρτογράφηση της θαλάσσιας περιοχής Σάμου και Ικαρίας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η λεπτομερής υδρογραφική αποτύπωση και χαρτογράφηση της περιοχής της θάλασσας της Σάμου αλλά και μεγάλου τμήματος του Ικάριου πελάγους.

Την ερευνητική εργασία με θέμα «ολοκληρωμένη και λεπτομερής βυθομετρική μελέτη του θαλασσίου χώρου βόρεια της Σάμου-Ικαρίας μέσω νέων εξελιγμένων συστημάτων και τεχνικών έρευνας και διασκόπησης» διεκπεραίωσαν η Υδρογραφική υπηρεσία (ΥΥ) με το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό (Y/Γ-ΩΚ ) «Ναυτίλος», σε συνεργασία με το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Κοινή ωκεανογραφική αποστολή για τη χαρτογράφηση της θαλάσσιας περιοχής Σάμου και Ικαρίας-1

Η κοινή ωκεανογραφική αποστολή διήρκησε επτά ημέρες και χαρτογραφήθηκαν συνολικά 1.478 Km2.  

Η υλοποίηση της εν λόγω αποστολής από το ΓΕΝ έγινε με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο, μετά από έγκριση του ΥΕΘΑ και σχετικό αίτημα του ΕΚΠΑ και τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΕΘΑ. 

Την ειδική ομάδα αποτελούσαν επιστημονικό προσωπικό της ΥΥ και του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας, κ. Παρασκευή Νομικού, με σκοπό τη λεπτομερή υδρογραφική αποτύπωση και χαρτογράφηση της περιοχής της θάλασσας της Σάμου, αλλά και μεγάλου τμήματος του Ικάριου πελάγους.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Y/Γ-ΩΚ «Ναυτίλος» θα τύχουν επεξεργασίας για την κατασκευή βαθυμετρικού χάρτη υψηλής ανάλυσης, αλλά και τη δημιουργία υποθαλάσσιου μορφοτεκτονικού χάρτη στον οποίο θα παρουσιάζονται όλα τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του πυθμένα σε συνδυασμό με την τεκτονική της περιοχής.

Με τη βοήθεια των δεδομένων αναμένεται επίσης, να κατανοηθεί το δυναμικό όλων των ενεργών ρηγμάτων στην περιοχή σε συνδυασμό με τα χερσαία δεδομένα.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή