Α. Λινού: Αδύνατη η τήρηση αποστάσεων στα κομμωτήρια

Α. Λινού: Αδύνατη η τήρηση αποστάσεων στα κομμωτήρια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κίνδυνο διασποράς ενόψει των εορτών σε συνάρτηση με το άνοιγμα των κομμωτηρίων, των καταστημάτων λιανικής πώλησης, αλλά και την ανάγκη περισσότερα τεστ, αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού έκανε έκκληση, μιλώντας στο Mega, «για τις γιορτές να είμαστε πολύ προσεχτικοί, να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας. Να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα οικογενειακό, χαρούμενο περιβάλλον, χωρίς να έχουμε πολλές επαφές με ανθρώπους».

Επεσήμανε, δε, ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή». «Έχουμε και λίγες δυνατότητες να δούμε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα, γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας «να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας».

Τα ίδια εννέα άτομα σε όλες τις γιορτές

Σχετικά με τον αριθμό συγκεντρωμένων ανά σπίτι, που αλλάζει από χώρα σε χώρα, απάντησε πως -κατά τη γνώμη της- «οι επιλογές γίνονται πρακτικά, ώστε να είναι δύο οικογένειες».

«Αυτό που δεν ακούστηκε είναι ότι αυτά τα εννέα άτομα θα πρέπει να είναι τα ίδια άτομα που θα κάνουμε γιορτές, όλες τις ημέρες» υπογράμμισε και εν συνεχεία εξήγησε ότι «πρέπει να είναι οι ίδιοι ώστε να μην έρθουμε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, γιατί έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσουμε».

Μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς στα κομμωτήρια

Κληθείσα να σχολιάσει το άνοιγμα κομμωτηρίων και καταστημάτων λιανικής πώλησης, ανέφερε ότι η Πολιτεία μελετά από κοινού με την Επιτροπή τον κίνδυνο διασποράς.

Τόνισε πάντως το γεγονός πως «ο κίνδυνος διασποράς στα κομμωτήρια είναι μεγάλος, καθώς ερχόμαστε σε κοντινή επαφή και είναι αδύνατον να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».

Από την άλλη, στα εμπορικά καταστήματα, όπως είπε «μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις». «Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο» συμπλήρωσε.

Θα χρειαστεί προσοχή και κατά την περίοδο εμβολιασμού

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την περίοδο του εμβολιασμού αφού, όπως ανέφερε, απαιτείται προσοχή μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα. 

«Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει» τόνισε.

«Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός σε εξωτερικούς χώρους. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του» πρόσθεσε.

Ανάγκη για περισσότερα τεστ

Αναφορικά με τα κρούσματα ανά περιοχή, η κ. Λινού απάντησε πως τόσο στη νησιωτική χώρα, όσο και στην Πελοπόννησο «ακούγεται» ότι δεν υπάρχουν κρούσματα, αλλά η ίδια φοβάται πως πρέπει να γίνουν τεστ, προκειμένου να «εκπροσωπηθούν και αυτές οι περιοχές για να δούμε τι κινδύνους εγκυμονεί η κατάσταση εκεί».

Ειδικά για την Αττική σχολίασε όχι χρειάζονται πολλά περισσότερα τεστ και «καλό θα ήταν να είχαμε ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα, ώστε να διατηρήσουμε μία ασφάλεια, να μην ξεφύγουμε στις γιορτές».

Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, την οποία ακολούθησε αύξηση κρουσμάτων και σήμερα γίνονται προτροπές «πως ο κόσμος να μάθει να λέει όχι σε μία οικογενειακή συγκέντρωση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή