Οι αντιδράσεις για το πλαφόν στην τιμή των τεστ

Οι αντιδράσεις για το πλαφόν στην τιμή των τεστ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ΦΕΚ που εξέδωσε η κυβέρνηση τιμολογείται το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) και ορίζεται α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.) το ποσό των 40 ευρώ και β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 20 ευρώ. Σύνολο: 60 ευρώ. 

Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ορίζεται α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ και β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 10 ευρώ. Σύνολο χρέωσης για το rapid test αντιγόνου: 20 ευρώ. Με διευκρίνιση απαγορεύεται να καταχωρίζονται στη βάση της ΗΔΙΚΑ άλλα τεστ πλην εκείνων δύο εταιρειών (Abbot, Biosensor).

Είχε προηγηθεί ένα κύμα διαμαρτυριών των ιδιωτικών εργαστηρίων, κυρίως προς τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης, με βασικό επιχείρημα ότι δεν ελήφθη υπόψη, πέραν του κόστους του αντιδραστηρίου, οποιοδήποτε άλλο κόστος (αρχικά η τιμή είχε καθορισθεί στα 40 και 10 ευρώ για μοριακό έλεγχο και τεστ αντιγόνου, αντίστοιχα). Το γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και το γραφείο του πρωθυπουργού έγιναν αποδέκτες διαμαρτυριών των μικρότερων εργαστηρίων για την «τιμή που δεν καλύπτει το κόστος». Αλλά και ο πρόεδρος του ΠΙΣ Θανάσης Εξαδάκτυλος έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση, στην οποία υπογράμμιζε τον κίνδυνο τα πιο αξιόπιστα τεστ στην αγορά να εκτοπισθούν από πολύ φθηνότερα ασιατικής παραγωγής «λόγω κόστους».

Η «χρυσή γέφυρα» που βρέθηκε ήταν να βελτιωθεί η αρχική τιμή που είχε ανακοινώσει ο γ.γ. Εμπορίου (έπειτα από εισήγηση του υπουργείου Υγείας) κατά 50% διά της τιμολογήσεως της υπηρεσίας. Κυβερνητικοί κύκλοι παραδέχονται ότι οι τιμές που ανακοινώθηκαν με το ΦΕΚ είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα και ότι με τις αρχικές θα κάλυπταν το κόστος τους μόνο λίγα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα που έκαναν τεστ με pooling.

Iατρικοί σύλλογοι, όπως αυτοί της Πάτρας και της Δράμας, είχαν ανακοινώσει ότι σταματούν τους ελέγχους μετά την αρχική κυβερνητική ανακοίνωση για την τιμή των τεστ, θεωρώντας ότι με τις συγκεκριμένες τιμές δεν καλύπτονται οι δαπάνες τους. Πάντως, η μείωση των μοριακών ελέγχων τις τελευταίες ημέρες δεν αποδίδεται στη διατίμηση των τεστ, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ελέγχων διενεργείται από τα κρατικά εργαστήρια ή τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Ομως, σε πολλά επαρχιακά κέντρα, τα ιδιωτικά εργαστήρια λειτουργούν ως μεσάζοντες σε τεστ που αναλύουν κρατικά εργαστήρια. Με το αρχικό κόστος που είχε ανακοινωθεί (40 ευρώ ο μοριακός έλεγχος, 10 το rapid test), κάποια από αυτά σταμάτησαν να συλλέγουν τεστ. Από τις 11/11 έως τις 15/11 διενεργήθηκαν από ιδιωτικά εργαστήρια 210.575 τεστ μοριακού ελέγχου (185.000 για ιδιώτες πελάτες τους) και από δημόσια, 166.650.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT