Εννέα υγειονομικοί, θύματα της COVID-19

Εννέα υγειονομικοί, θύματα της COVID-19

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ τίμημα πληρώνει το ΕΣΥ σε αυτήν την πολύ δύσκολη μάχη με τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εννέα εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία που είχαν προσβληθεί από COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον δέκα νοσηλεύονται τώρα διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Μόνο το τελευταίο τετραήμερο έχουν καταλήξει πέντε εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, σκορπώντας θλίψη στους συναδέλφους τους: ένας 60χρονος υπάλληλος, προϊστάμενος τμήματος στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ο οποίος έδινε πολλές ημέρες μάχη για τη ζωή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, μία νοσηλεύτρια 62 ετών που εργαζόταν στη Μαιευτική Κλινική του νοσοκομείου Καβάλας, ένας 52χρονος διοικητικός υπάλληλος στο ίδιο νοσοκομείο, μία 37χρονη βοηθός ακτινολόγου που εργαζόταν από τον Μάρτιο ως επικουρική στο νοσοκομείο Νάουσας και ένας 55χρονος γιατρός γυναικολόγος του νοσοκομείου Γιαννιτσών.

Επιπλέον, υψηλός είναι και ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, χθες ένας νοσηλευτής 48 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα διασωληνώθηκε και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Τρικάλων όπου εργάζεται. Συνολικά περίπου 50 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό νοσηλεύονται, εκ των οποίων τουλάχιστον δέκα έδιναν χθες μάχη για τη ζωή διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν και απουσιάζουν από τις θέσεις τους ήταν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας περίπου 2.000.  

Ιδιώτες γιατροί

Παράλληλα, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις ιδιωτών γιατρών που νοσούν σοβαρά και καταλήγουν λόγω της νόσου. Μια τέτοια περίπτωση και αυτή του παιδιάτρου από την Πέλλα –εργαζόταν στην Εδεσσα–, ο οποίος κατέληξε έπειτα από μάχη με τον ιό, με λίγες ημέρες διαφορά με τη γυναίκα του, η οποία επίσης ήταν ένα από τα θύματα της COVID-19.

«Ο κορωνοϊός “θερίζει” και τους υγειονομικούς. Μέσα σε λίγες ημέρες έχουμε εννέα θανάτους εργαζομένων στο ΕΣΥ και πάνω από δέκα εργαζομένους διασωληνωμένους. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σαν πρόβατα επί σφαγή, να αντιμετωπίζουμε έναν τόσο ύπουλο εχθρό όπως είναι η COVID-19», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός. Και συνεχίζει: «Χρειαζόμαστε επαρκή μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία τώρα δίνονται στο προσωπικό με το σταγονόμετρο, τακτικά τεστ στο προσωπικό και στους ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο ως μη COVID περιστατικά, ενώ θα πρέπει να αλλάξουν και οι ακατανόητες οδηγίες του ΕΟΔΥ για επιστροφή των νοσούντων συναδέλφων μετά 14 ημέρες καραντίνας εφόσον δεν έχουν συμπτώματα, ακόμα και χωρίς αρνητικό τεστ COVID-19. Εχουμε παραδείγματα συναδέλφων που επέστρεψαν καθώς είχαν υποχωρήσει τα συμπτώματα και λίγες ημέρες μετά τα συμπτώματα επανεμφανίστηκαν και μάλιστα χρειάστηκε να νοσηλευθούν».

Αποζημίωση

Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει μέριμνα ώστε οι οικογένειες των εργαζομένων στο ΕΣΥ που χάνονται λόγω του κορωνοϊού να λαμβάνουν κάποιου είδους αποζημίωση. Αυτή η δυνατότητα σήμερα δεν υπάρχει, καθώς δεν θεωρείται από τη νομοθεσία το να νοσήσει ένας υγειονομικός από τον κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή