Διευκρινίσεις για τα τροχοφόρα στην Ελαφόνησο

Διευκρινίσεις για τα τροχοφόρα στην Ελαφόνησο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βίκυ, ξέρεις να κάνεις παντιλίκια;» Οι δύο παρουσιάστριες του δημοφιλούς διαγωνισμού/ριάλιτι «GNTM» βρίσκονται στις θέσεις του οδηγού και του συνοδηγού ενός αγροτικού οχήματος. Στο επόμενο πλάνο, το (διαφημιζόμενο) όχημα κινείται με δύναμη μέσα στην παραλία, επάνω στην άμμο και χάνεται πίσω από έναν αμμόλοφο. Λίγο αργότερα, δύο μηχανές εμφανίζονται να κάνουν στροφές με ταχύτητα μέσα στην άμμο. 

Το επεισόδιο της Δευτέρας, γυρισμένο στην Ελαφόνησο Λακωνίας, ξεσήκωσε πλήθος διαμαρτυριών στα social media, καθώς έδινε σαφώς την εντύπωση πως –ακόμα κι αν αυτό δεν είχε στην πραγματικότητα συμβεί– ένα αυτοκίνητο και δύο μοτοσικλέτες κινούνταν με ταχύτητα επάνω στην παραλία, κάτι που βέβαια απαγορεύεται ρητά από τον νόμο. Η νομοθεσία είναι ακόμα πιο αυστηρή για τις περιοχές Natura, όπου η απαγόρευση επεκτείνεται σε «μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα, τις ακτές τους, τον αιγιαλό, τις αμμοθίνες (…)». Ανάμεσα σε όσους διαμαρτυρήθηκαν ήταν και περιβαλλοντικοί φορείς, όπως η οργάνωση Greenpeace, που επισήμανε ότι «ολόκληρη η Ελαφόνησος και ειδικά η παραλία του Σίμου προστατεύονται γιατί φιλοξενούν σπάνια και απειλούμενα φυτά».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασιάς, στην ευθύνη του οποίου υπάγεται η Ελαφόνησος. Σύμφωνα με τον φορέα, «στο επεισόδιο (σ.σ.: γυρίστηκε στις 17 Οκτωβρίου) εσφαλμένα προβλήθηκε η κίνηση τροχοφόρων επί της παραλίας ως μία δραστηριότητα επιτρεπτή σε περιοχές του δικτύου Natura 2000. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω πλάνα πραγματοποιήθηκαν σε χώρο που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και όχι σε θέσεις όπου εντοπίζονται αμμοθινικοί τύποι οικοτόπων. Επιπλέον, η πρόσβαση των οχημάτων στον χώρο που χρησιμοποιήθηκε την ώρα της φωτογράφισης στην παραλία Σίμου (Σαρακήνικο) έγινε καθ’ υπόδειξη του Δήμου Ελαφονήσου και από συγκεκριμένη διαδρομή που χρησιμοποιείται για την προσπέλαση του χώρου από τα αγροτικού τύπου οχήματα υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Ελαφονήσου για τη συγκομιδή των απορριμμάτων».

Το ίδιο υποστηρίζει και ο δήμος. «Υπάρχει σύγχυση λόγω ανακατεμένων πλάνων. Ημουν και εγώ σε μέρος των γυρισμάτων και το συνεργείο κινήθηκε καθ’ υπόδειξή μας, σε χώρο που το καλοκαίρι λειτουργεί ως πάρκινγκ. Δεν θα επιτρέπαμε κάτι άλλο», λέει στην «Κ» η δήμαρχος Ευσταθία Λιάρου. «Χαίρομαι πάντως, γιατί από τις αντιδράσεις στα social media φαίνεται ότι οι λάτρεις της Ελαφονήσου είναι πάρα πολλοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή