ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Ισχυρή σύσταση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων – Ποιες περιοχές αφορά

Ισχυρή σύσταση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων – Ποιες περιοχές αφορά

Ισχυρή σύσταση στους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας και Αιτωλοακαρνανίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απηύθυνε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα παρουσιάσει νέα μεταβολή με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες ως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Κατόπιν τούτου, οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών καλούνται από τη ΓΓΠΠ να ακολουθούν τις εξής οδηγίες:

  • Να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρά τους ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Να μην διασχίζουν για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθούν στη θέση αυτή.
  • Σε κάθε περίπτωση, να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά

Τα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία θα προσεγγίσουν τη χώρα από τα δυτικά, αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρά φαινόμενα με μεγάλα ύψη υετού έως και τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλωθούν σε δύο κύματα.

Το πρώτο, το οποίο ήδη επηρεάζει τα δυτικά τμήματα της χώρας, θα διαρκέσει έως το βράδυ της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου.

Το δεύτερο κύμα αναμένεται να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου και να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 14 του μήνα.

Ιδιαίτερα στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, φαινόμενα θα εκδηλωθούν και κατά τη νύχτα της Πέμπτης 10 προς Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.