ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύθραυστη ισορροπία μετά από πέντε εβδομάδες lockdown

Εύθραυστη ισορροπία μετά από πέντε εβδομάδες lockdown

Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, η κατάσταση παραμένει πιεστική στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο υπουργός Υγείας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, επικαλέστηκε συνομιλία που είχε με τον καθηγητή Σωτήρη Τσίοδρα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την Δυτική Αττική και άλλες εννέα περιοχές της χώρας, όπου παρατηρείται αυξητική τάση στα κρούσματα. 

Ο ίδιος επισήμανε ότι η ηλιακή κατανομή των κρουσμάτων στις ηλικίες 75+, αλλά και 65-74 παρουσιάζει τον τελευταίο μήνα αύξηση κατά 5%, ενώ η πλειονότητα των κρουσμάτων πλέον κατανέμεται σε ηλικίες 40-64 ετών.

Στο σύστημα Υγείας υπάρχει μια εύθραυστη ισορροπία, καθώς τις τελευταίες τρεις μέρες, οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία είναι περίπου ίσες με τα εξιτήρια.

Ο Βασίλης Κικίλιας πρόσθεσε ότι «οι ΜΕΘ παρουσιάζουν μικρή σταθεροποίηση», ωστόσο εξακολουθούν να δέχονται πίεση καθώς έχουν ποσοστά κάλυψης 83% στην επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στην Θεσσαλονίκη.

Εύθραυστη ισορροπία μετά από πέντε εβδομάδες lockdown-1

Ο κ. Κικίλιας προχώρησε σε έκκληση προς τους πολίτες να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών ενόψει των Χριστουγέννων: «Εάν είναι τα Νοσοκομεία μας γεμάτα και οι ΜΕΘ επίσης, μπορεί να συνυπολογίσει κανείς εάν πράγματι, όπως λένε οι επιστήμονές μας, θα υπάρξει τρίτο κύμα; Η κινητικότητα, δυστυχώς, έχει επιδείξει μικρή αυξητική τάση παρά το lockdown».

Και έδωσε τον τόνο για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων: «Εάν υποθέσουμε ότι προχωράμε σε μία περαιτέρω χαλάρωση στις επόμενες ημέρες, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν πέσουν, δεν μειωθούν οι νοσηλευόμενοι στα Νοσοκομεία μας, το ερώτημα το οποίο τίθεται, ένα ερώτημα απλό και σκληρό όμως, είναι πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, είναι πώς μπορεί να βρει κάποιος ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, εάν και εφόσον ξανααυξηθούν τα κρούσματα, και μάλιστα ραγδαία, μετά από μία χαλάρωση;».

Και συνέχισε: «Ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι 15 ημέρες και ο μέσος όρος διασωλήνωσης στην Ελλάδα είναι 10-11 ημέρες. Και αυτά είναι τα σκληρά στοιχεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., τα οποία θα πρέπει να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε όλοι αυτές τις γιορτινές ημέρες που πλησιάζουν, εάν θα αντέξουμε ως κοινωνία, ως Ελλάδα, ως χώρα, ως άνθρωποι, ως πολίτες».

Χαμηλή κινητικότητα

Έχοντας όλα αυτά υπόψιν, η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τη δύσκολη εξίσωση για τη μερική χαλάρωση των μέτρων.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι επιχειρήσεις χαμηλής κινητικότητας θα είναι αυτές που θα ανοίξουν πρώτα, ενώ σε προτεραιότητα φαίνεται να μπαίνει και το άνοιγμα κουρείων και κομμωτηρίων.

Ο ίδιος προανήγγειλε αλλαγή του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας όταν ανοίξει το λιανεμπόριο. Όπως εξήγησε, θα προηγηθεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων που δεν προκαλούν μεγάλη κινητικότητα και άρα δεν αποτελούν επικίνδυνες εστίες διασποράς.

Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο στις «πράσινες» περιοχές να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες.

Εύθραυστη ισορροπία μετά από πέντε εβδομάδες lockdown-2

Τα κρούσματα

Σε 1.677 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 95 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 3.289.

Παράλληλα, σε 578 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ. Αναλυτικά