Θεσμοθέτηση ΕΠΑΛ, θεματικών ΙΕΚ

Θεσμοθέτηση ΕΠΑΛ, θεματικών ΙΕΚ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο τη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την τοπική οικονομία και την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης ώστε να γίνει δελεαστική για τους αποφοίτους γυμνασίων και λυκείων, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε χθες σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η θεσμοθέτηση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και θεματικών ΙΕΚ, καθώς και η κατάταξη των αποφοίτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα επίπεδα του εθνικού πλαισίου προσόντων. Με το νομοσχέδιο, επίσης, δίνεται η δυνατότητα στα ΙΕΚ να οργανώνουν ξενόγλωσσα προγράμματα για την προσέλκυση ξένων σπουδαστών, αλλά και η εισαγωγή των αποφοίτων τους στα ΑΕΙ, μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων. Από την άλλη, το υπουργείο κάνει… τρίπλα στην ΟΛΜΕ και στη ΔΟΕ, καθώς με ρύθμιση ορίζει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, στη θέση τους τοποθετούνται διευθυντές σχολείων ή εκπαιδευτικοί. Η διάταξη έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε φέτος, μετά την απόφαση ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να απόσχουν τα μέλη τους από την ηλεκτρονική ψηφοφορία που οργάνωσε το υπουργείο για την εκλογή αιρετών. Οι ομοσπονδίες ζητούσαν οι εκλογές να γίνουν με κάλπες ή αλλιώς να αναβληθούν.

Διετής φοίτηση

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, προβλέπεται η ίδρυση ενός νέου εναλλακτικού επιπέδου σπουδών, μετά το γυμνάσιο και πριν από το λύκειο, του επιπέδου 3 στο εθνικό πλαίσιο. Σε αυτό το επίπεδο θα εντάσσονται απόφοιτοι γυμνασίου που θα αποκτούν ειδικά επαγγελματικά προσόντα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς σε συγκεκριμένα τεχνικά επαγγέλματα (π.χ. τεχνίτες αλουμινίου, τεχνίτες μαρμάρου) με διετή φοίτηση και ειδικά μαθήματα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τη συγκρότηση συμβουλίων με τη συμμετοχή όλων των εταίρων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κ.ά.) που θα ανιχνεύουν τις συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας. «Στη βάση αυτών των αναγκών, θα καθορίζεται τι μαθήματα θα διδάσκονται στις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, στις Κυκλάδες, διαπιστώνεται ότι υπάρχει ανάγκη σε συγκεκριμένα τουριστικά επαγγέλματα. Οι επαγγελματικές δομές στις Κυκλάδες θα προχωρούν στην εκπαίδευση εργαζομένων σε αυτήν την κατεύθυνση. Στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο απολιγνιτοποίησης, εκεί πιθανότατα θα υπάρξει ανάγκη για επαγγελματική εκπαίδευση εστιασμένη σε συγκεκριμένους τομείς ενέργειας. Στη χώρα μας, αυτή τη στιγμή συμβαίνει το εξής οξύμωρο: την ίδια ώρα που έχουμε ανεργία νέων, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για συγκεκριμένες ειδικότητες, για τεχνικά επαγγέλματα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση», λέει το υπουργείο.

Αντίδραση ΟΛΜΕ

Η ΟΛΜΕ πάντως αντέδρασε άμεσα με οξύτητα στο νομοσχέδιο. «Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να εξωθήσει μεγάλη μερίδα του μαθητικού πληθυσμού πολύ πρόωρα, μόλις μετά την ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, προς τα φθηνά και ευέλικτα προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας και στην ανήλικη εργασία. Ο δίαυλος για την πρόσβαση στα ΑΕΙ, μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων, των αποφοίτων των δημοσίων ΙΕΚ και του μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας δίνει το δικαίωμα στους σχολάρχες των ιδιωτικών ΙΕΚ να θησαυρίσουν “πουλώντας” την ελπίδα της πρόσβασης στο πανεπιστήμιο. Η κατάργηση των δημόσιων ΙΕΚ με λιγότερους από 250 σπουδαστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και 100 στην υπόλοιπη Ελλάδα (πλην παραμεθόριων περιοχών) θα οδηγεί τους σπουδαστές τους στα ιδιωτικά ΙΕΚ», ανέφερε η ΟΛΜΕ.

Τέλος, ανακοινώθηκε η καταβολή 700 ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 2.945 μαθητευόμενους του μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας ΕΠΑΛ και των δημοσίων ΙΕΚ, που ήταν ενεργοί κατά την έναρξη των έκτακτων μέτρων (11/3/2020) για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η σύμβαση με το ΑΠΕ

«Ολα για την επικοινωνία, τίποτα για την Παιδεία», ήταν το επικριτικό σχόλιο του κοινοβουλευτικού τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση με την οποία «η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως “προσλαμβάνει” το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για δημοσιογραφικές υπηρεσίες, καταβάλλοντας το ποσό των 20.000 ευρώ για ένα έτος», όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα, ο τομέας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την απόφαση «πρωτοφανή», προσθέτοντας ότι «δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα. Κάθε υπουργείο διαθέτει Γραφείο Τύπου, ενώ ο πολυδιαφημισμένος νόμος της Ν.Δ. για το “επιτελικό κράτος” προβλέπει πως κάθε υπουργός έχει τη δυνατότητα πρόσληψης 2 δημοσιογράφων – πέραν των υπόλοιπων μετακλητών (άρθρο 40, ν. 4622/2019)». Συνεργάτες της κ. Κεραμέως ωστόσο διευκρίνισαν στην «Κ» ότι ανάλογη σύμβαση υπογράφεται από όλα τα υπουργεία, ενώ επίσης η ίδια σύμβαση είχε υπογραφεί με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου, στις 18/2/2019, όπως παρουσίασε χθες η ιστοσελίδα www.esos.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή